Grčka: Mitsotakis pokrenuo pitanje Aja Sofije na samitu EPP

Grčka: Mitsotakis pokrenuo pitanje Aja Sofije na samitu EPP

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis učestvovao je u četvrtak, 16. jula, u virtuelnom Samitu Evropske narodne stranke (EPP).

Prema objavljenim informacijama, grčki premijer je pokrenuo pitanje pretvaranja Aja Sofije u džamiju i sve provokativnije ponašanje Turske.

Grčki premijer je, prema istim izvorima, naglasio da odluka o Aja Sofiji ukazuje na način na koji Turska postupa sa međunarodnim sporazumima, međusobnim poštovanjem i međuverskim dijalogom. Kyriakos Mitsotakis je takođe izrazio duboku zabrinutost zbog tenzija koje Turska podstiče u široj regiji, napominjući da bi visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Josep Borrell trebalo da nastavi sa pripremom liste mogućih sankcija.

Govoreći o ključnoj temi sutrašnjeg samita koji će se održati uživo u Briselu, Mitsotakis je naglasio potrebu za neposrednim dogovorom o Fondu za oporavak i Višegodišnjem finansijskom okviru. Grčki premijer je opisao predlog Komisije za grantove i eventualne zajmove kao simboličan, naglašavajući da tržišta očekuju da Evropa interveniše na tom putu.

Istovremeno, prema vladinim izvorima, Mitsotakis je jasno preneo poruku da se Grčka ne slaže sa predlogom o smanjenju resursa za upravljanje granicama i izbegličkim pitnjem, naglašavajući da je Grčka na čelu te bitke, jer brani evropske granice.

Na telekonferenciji EPP takođe je bio prisutan sekretar za međunarodne odnose Nove demokratije i poslanik za Serres, Tasos Chatzivasileiou. / ibna