Grčka: Mitsotakis razgovarao sa Ramom i Johnsonom

Grčka: Mitsotakis razgovarao sa Ramom i Johnsonom

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se sa premijerima Albanije i Ujedinjenog Kraljevstva Edijem Ramom i Borisom Johnsonom pre početka samita NATO-a u Briselu, prema grčkim izvorima.

Sa premijerom Albanije, premijer Mitsotakis razgovarao je o bilateralnim odnosima, kao i o evropskom kursu zemalja zapadnog Balkana, za šta je grčki premijer ponovio čvrstu podršku Grčke.

Dvojica premijera složili su se da su, nakon izbora u Albaniji, dve zemlje spremne da ubrzaju pregovore o zaključenju zajedničkog sporazuma o upućivanju pitanja razgraničenja svojih ekskluzivnih ekonomskih zona na Međunarodni sud pravde u Hagu.

Edi Rama zahvalio se grčkom premijeru na besplatnoj distribuciji 20.000 vakcina, koje su danas isporučene Albaniji.

Kyriakos Mitsotakis ponovio je dugotrajno i postojano zanimanje Grčke za grčku nacionalnu manjinu, kao i za napredak Albanije u oblastima ljudskih prava i vladavine prava, što je jedan od preduslova koje je EU postavila Albaniji.

Grčki premijer čestitao je Edi Rami izbor Albanije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u dve godine 2022-2023.

Tokom sastanka sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Johnsonom, Kyriakos Mitsotakis razgovarao je o pozitivnom epidemiološkom toku zemlje koji, prema njegovom mišljenju, dozvoljava ukidanje ograničenja od strane britanske vlade na posete britanskih turista Grčkoj, tražeći da ne bude diskriminacije građana Velike Britanije u odnosu na one iz EU.

Premijer je upoznao svog kolegu sa nedavnim razvojem događaja u grčko-turskim odnosima, ističući potrebu za održavanjem deeskalacije, kako bi dijalog mogao funkcionisati i kako bi se mogla stvoriti klima poverenja. Takođe je naglasio da se o bilo kojim sledećim koracima ka obnavljanju pregovora o kiparskom pitanju može dogovoriti samo u datom i obavezujućem okviru relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti, koje predviđaju rešenje dvozonske federacije dve zajednice.

Dvojica lidera razgovarali su i o primeni sporazuma između EU i UK, uključujući takozvani Irski protokol, kao i o pozitivnim izgledima za Alijansu kroz Agendu NATO 2030.

Konačno, Kyriakos Mitsotakis zahvalio se premijeru Ujedinjenog Kraljevstva na pozivu da prisustvuje Samitu lidera, u okviru 26. Konferencije o klimatskim promenama (COP-26), novembra 2021, u Glazgovu, koji je prihvatio. / ibna