Grčka: Mitsotakis se sastao sa američkim ministrom energetike

Grčka: Mitsotakis se sastao sa američkim ministrom energetike

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se u četvrtak sa američkim sekretarom za energetiku Danom Brouilletteom u vili Maksimos, nastavljajući da krši protokol i sastaje se sa stranim ministrima, pored šefova država.

Energetska saradnja Atine i Vašingtona bila je u fokusu razgovora, jednom od šest prioritetnih oblasti grčko-američkog strateškog dijaloga. Saradnja dveju zemalja u oblasti energetike se konstantno jača i, pored bilateralne dimenzije, dobija i regionalna proširenja sa Grčkom kao zemljom koja se transformiše u snažno energetsko čvorište u širem regionu, tvrde vladini izvori.

Razgovori su se takođe fokusirali na perspektivu daljeg jačanja američkih investicija u Grčkoj u energetskom sektoru, uzimajući u obzir inicijative grčke vlade za kontinuirano poboljšanje investicione klime u zemlji. Između dve strane postignut je sveobuhvatan sporazum o nastavku i produbljivanju grčko-američke saradnje, jer dve zemlje dele zajedničku viziju mira, stabilnosti i razvoja u širem regionu.

Sastanku su prisustvovali ministar životne sredine i energetike Kostis Hatzidakis, generalni sekretar za energetiku i mineralne resurse Aleksandra Sdoukou i direktorka diplomatske kancelarije premijera, ambasadorka Eleni Sourani.

Američku delegaciju činili su glavni zamenik pomoćnika sekretara za Kancelariju za međunarodne poslove u Odeljenju za energetiku Matthev Zais, američki ambasador u Grčkoj Geoffrei Piatt i ekonomski savetnik američke ambasade u Atini Chip Laitinen. / ibna