Grčka: Mitsotakis se sastao sa Janšom i Pahorom

Grčka: Mitsotakis se sastao sa Janšom i Pahorom

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se u utorak uveče na Bledu sa slovenačkim premijerom Janezo Janšom a jutros i sa predsednikom Borutom Pahorom. Mitsotakis učestvuje u radu 16. strateškog foruma Bled.

Na sastancima je razgovarano o razvoju događaja u Avganistanu, i smeru u kojem se kreće pandemija.

U vezi sa tretmanom COVID-19 i kampanjama vakcinacije, grčki premijer je skrenuo pažnju na mere koje njegova zemlja preduzima za očuvanje javnog zdravlja i uvođenju obavezne vakcinacije od danas, 1. septembra, kada pravila za nevakcinisane radnike u zdravstvenom sistemu stupaju na snagu.

Lideri su razgovarali i o razvoju događaja u Avganistanu i rezultatima sastanka Saveta za pravdu i unutrašnje poslove Saveta EU, koji se u utorak sastao kako bi se odredio prema tokovima migracija.

Mitsotakis je naglasio da nije moguće, u principu, prihvatiti da se ponovi ono što se dogodilo 2015. godine. Istakao je da je neophodno podržati zemlje koje se graniče sa Avganistanom, kako bi se obezbedila i podrška izbeglicama.

Razgovarano je i o pitanjima evropske perspektive balkanskih zemalja, kao i o predstojećem samitu EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. oktobra.

Grčki premijer je primetio da evropska perspektiva zemalja regiona mora biti podržana, pod uslovom da su ispunjeni neophodni uslovi./ibna