Grčka: Mitsotakis se sastao sa Sanchezom

Grčka: Mitsotakis se sastao sa Sanchezom

„Dan posle“ pandemije, evropski zeleni sertifikati i predlog za odricanje od patenata na vakcinu ble su teme sastanka grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa i njegovog španskog kolege Pedra Sancheza u ponedeljak u Atini.

„Mnoge stvari povezuju dve države. Istorija, Mediteran i, jednako tako, vera u međunarodno pravo i u modernu, otvorenu demokratiju“, rekao je grčki premijer u zajedničkoj izjavi sa Sanchezom nakon sastanka.

„Posebno smo se bavili “postpandemijskim periodom”. Veoma je značajno što se sada promoviše evropski zeleni sertifikat. To je nešto što sam lično predložio, a Španija ga je odmah podržala. To je pasoš za slobodnije kretanje građana i presudna karika u lancu turizma“, rekao je Mitsotakis.

Premijer se takođe osvrnuo na reakciju EU na pandemiju, rekavši da su „prepoznali mnoge njene dobre trenutke i nekoliko loših trenutaka“, dodajući da prva sada mora biti usmerena ka pomaganju vakcinaciji građana trećih zemalja.

Mitsotakis je rekao da je sada cilj brz porast globalne proizvodnje vakcina, dodajući da je odricanje prava intelektualne svojine na patente vakcina možda samo deo rešenja, ali da je to važan aspekt problema. Cilj je, dodao je, bio kako dozvoliti povećanje većeg broja vakcina i njihov nesmetan izvoz u zemlje kojima su potrebne.

Grčki premijer rekao je da postoje značajne pretpostavke za dalji razvoj bilateralnih odnosa sa Španijom, napominjući da su obe zemlje među prvima predale svoj nacionalni plan Fondu za oporavak EU, čineći hrabre korake ka zelenom rastu i digitalnoj tranziciji, istovremeno imajući zajednički interesovanje za socijalna pitanja.

Rekao je da je njihova rasprava bila fokusirana i na ponašanje Turske, primetio je interes Španije za Libiju i da deli interes Grčke za provođenje međunarodnih zakona na Mediteranu, odbacujući provokacije Ankara na Egeju i Mediteranu.

„Grčki stav je potpuno razumljiv. Sve zamerke prestaju tek kada prestanu ponašanja koja ih uzrokuju. Svaka razlika ima samo jedan put za rešavanje, put diskusije, a svaka diskusija ima okvir, a to je okvir međunarodnog prava i evropske pravne tekovine “, dodao je Mitsotakis.

Takođe je primetio zajedničke stavove dve zemlje o migracijama i rekao da su se obe vlade klonile populizma podržavajući reforme.

Sanchez je sa svoje strane čestitao grčkoj vladi na velikoj brzini uvođenja vakcina, grčkom narodu na dvestogodišnjicu te zemlje i rekao da je Španija osetila solidarnost grčke vlade i grčkog naroda tokom pandemije. Primetio je da je četvrtina španskog stanovništva sada vakcinisana i da je šest miliona Španaca dobilo obe doze vakcine.

Priznao je “odličan rad” grčke vlade u pripremi predloga Evropskoj komisiji i rekao da su bilateralni odnosi sa Grčkom “odlični” i mogu se učiniti još boljim, posebno u trgovini. / Ibna

Izvor: AMNA