Grčka: Mitsotakis telefonom razgovarao sa papom Franjom

Grčka: Mitsotakis telefonom razgovarao sa papom Franjom

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis danas je telefonom razgovarao sa papom Franjom, navodi se u saopštenju Kancelarije premijera.

Razgovor je bio fokusiran na globalni izazovi koji predstavlja novi koronavirus, kao i na mere usvojene u cilju njegovog suzbijanja.

Dalje, s obzirom na poseban interes pape Franje i Ekumenskog patrijarha Bartolomeja za životnu sredinu, razgovarano je o pitanjima njegove zaštite, a premijer je predstavio “zeleni plan” Vlade koji predstavlja, kako je rekao, glavni prioritet Grčke.

Što se tiče zaštite najugroženijih grupa, poput izbeglica, Papa je pozdravio velike napore koje je Grčka uložila, u posebno teškim uslovima zbog pandemije. Istovremeno, izrazio je žaljenje zbog činjenice da nijedna druga država nije reagovala na program preseljenja maloletnika bez pratnje.

Kyriakos Mitsotakis informisao je papu Franju o situaciji u širem regionu istočnog Mediterana, ističući da se raduje njegovoj poseti čim to uslovi dozvole.

Premijer je podsetio na proslave 200. godišnjice grčke revolucije 2021. godine i predložio da tokom svoje sledeće posete Grčkoj poglavar Rimokatoličke crkve poseti gradove koji su u centru ranih godina hrišćanstva, idući stopama apostola Pavla. / ibna