Grčka: Mitsotakis u Solunu predstavio planove vlade

Grčka: Mitsotakis u Solunu predstavio planove vlade

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sa govornice Helexpo foruma, koji je zamenio Solunski međunarodni sajam za 2020. godinu, odgovarao je na sva kritična pitanja postavljena tokom konferencije za štampu koja je trajala oko tri sata.

Grčko-turski odnosi, posebno nakon odlaska Oruč Reisa iz grčke EEZ, vladinog ekonomskog programa sa merama za podršku srednjoj klasi, programa naoružanja, uz kupovinu 18 Rafale i četiri fregate, upravljanje pandemijom i današnje otvaranje škola, vakcinacija izbeglica i koronavirus bila su neka od centralnih pitanja koja su postavili novinari koji su prisustvovali konferenciji za štampu.

Što se tiče razvoja događaja na polju grčko-turskih odnosa, premijer je odlazak Oruč Reisa opisao kao prvi pozitivan korak i napomenuo da grčka vlada očekuje nastavak poteza Turske ka deeskalaciji tenzija. Premijer je rekao da je spreman da se sastane sa predsednikom Turske samo pod uslovom da eskalacija provokacija prestane i time započne dijalog o „ključnoj razlici sa Turskom“. Važno je, međutim, da ni u jednom trenutku svog intervjua premijer nije rekao da je „naša jedina razlika sa Turskom razgraničenje kontinentalnog pojasa“.

U vezi sa programom naoružanja, Kyriakos Mitsotakis je podvukao da je prekjuče najavljeni program ambiciozan i u okviru mogućnosti zemlje i uveravajući da Grčka neće učestvovati u trci u naoružanju.

Poseban akcenat stavljen je na pitanje vladinog ekonomskog programa i jačanja srednje klase, pri čemu je premijer napomenuo da se prioritet daje srednjoj klasi koja je najteže pogođena ekonomskom krizom, odbacujući optužbe opozicije da vladina politika dovodi do velike recesije. Naravno, mere koje je najavio imaju velike nejasnoće u pogledu obima i trajanja.

U vezi sa najnovijim događajima u Moriji i vladinom politikom po pitanju izbeglica, Mitsotakis je naglasio da je Moria tvorevina prethodne vlade i napomenuo da trenutna politika sprovodi politiku u potpuno drugom smeru.

Međutim, ono što se dogodilo u Moriji treba videti kao priliku, naglasio je Mitsotakis. Prvo da reaktivira Evropu u pravcu solidarnosti, drugo, da stvori novi prihvatni centar za izbeglice koji neće imati negativne posledice Morije, koja je, kako je tvrdio, sinonim za loše upravljanje izbegličkim pitanjem, želeći da stvori novi prihvatni centar sa mnogo boljim uslovima u Moriji.

Reakcije opozicionih partija, kako glavnih tako i manjih, bile su žestoke, optužujući premijera za antipopularnu politiku i rekavši da to što govori nema veze sa stvarnošću. / Ibna