Grčka najavila potpisivanje EastMed ugovora – Dendias posetio Libiju, Egipat i Kipar

Grčka najavila potpisivanje EastMed ugovora – Dendias posetio Libiju, Egipat i Kipar

Događaji u Istočnom Mediteranu se smenjuju veoma brzo i beleže se stalna kretanja, te je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias posetio Libiju, Egipat i Kipar, a istovremeno je kabinet grčkog premijera najavio potpisivanje Transnacionalnog sporazuma između Grčke, Kipra i Izraela na naftovodu EastMed.

Prema sapštenju iz Palate Maximos, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, zajedno sa predsednikom Kipra Nicosom Anastasiadesom i izraelskim premijerom Benjaminom Netaniahuom, potpisaće Transnacionalni sporazum o gasovodu EastMed, koji će biti kompletiran potpisom Italije.

Izjava iz Kabineta predsednika Republike Kipar potvrdila je da će kiparski predsednik Nicos Anastasiades otputovati u Atinu 2. januara 2020. godine.

Američki predsednik je u petak potpisao dokument o EastMed-u kao „Istočno-mediteranskom bezbednosnom i energetskom partnerstvu“, čineći ga delom američkog zakona. Zakon uključuje strategije za poboljšanje bezbednosti i saradnje sa zemljama istočnog Sredozemlja, uključujući Izrael, Republiku Kipar i Grčku, ukidanje embarga na oružje na Kipru i zabranjuje transfer aviona F-35 u Tursku.

Nakon najave o potpisivanju Transnacionalnog sporazuma, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias posetio je Bengazi u Libiji u nedelju ujutru, gde se sastao sa šefom libijske Nacionalne vojske, poručnikom Halifom Haftarom. Na sastanku je takođe učestvovao specijalni predstavnik grčkog Ministarstva spoljnih poslova za Libiju, ambasador Christodoulos Lazaris. Nikos Dendias takođe je imao priliku da razgovara sa predsednikom Libijskog predstavničkog doma Aguilah Saleh Issaom, koji je Atinu posetio 12. decembra. RAzgovori su bili fokusirani na situaciju u Libiji i izglede za rešavanje krize. Nikos Dendias pokrenuo je pitanje dva nepostojeća sporazuma koja su potpisana između Turske i vlade u Tripoliju, naglašavajući grčke stavove i ističući činjenicu da je sadržaj ovih tekstova u suprotnosti sa međunarodnim pomorskim zakonima.

Nikos Dendias, komentarišući svoj sastanak sa Halifom Haftarom, primetio je: „Bilo mi je vrlo drago da čujem njegove stavove, koji se poklapaju sa našim po ovom pitanju, što se odnosi na apsolutnu ništavnost ovih memoranduma što ukazuje koliko su štetni za ljude i društvo Libije ali, naravno, i za stabilnosti u regionu “.

Dalje je naglasio potrebu političkog rešenja za libijsku krizu u kontekstu napora koje je pokrenuo specijalni predstavnik UN-a za Libiju Ghassan Salame, istovremeno fokusirajući se na sastanak u Berlinu. Grčka se, prema grčkom Ministarstvu spoljnih poslova, raduje inkluzivnom procesu koji će ispuniti očekivanja celog libijskog naroda.

Nakon toga, grčki ministar spoljnih poslova posetio je Kairo, gde se sastao sa kolegom Samehom Shoukrijem. Nikos Dendias i njegov egipatski kolega razgovarali su o rezultatima njegove jutarnje posete Libiji, ali i o kontaktima koje je imao u zalivu prošle nedelje sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jordanom.

Nicos Dendias stigao je u Larnaku kasno u nedjelju popodne, gdje se sastao s kiparskim ministrom vanjskih poslova Nikosom Christodoulidesom, kojeg je upoznao sa najnovijim kontaktima i razvojem događaja. / ibna