Grčka: Nakon Merkelove, Mitsotakis se sastao i sa austrijskim Kancelarom

Grčka: Nakon Merkelove, Mitsotakis se sastao i sa austrijskim Kancelarom

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se danas u Beču, tokom službene posete Austriji, sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

Razgovori dvojice lidera i delegacija dveju zemalja, prema vladinim izvorima, fokusirali su se na aktuelna dešavanja u pitanju migracije, o kojima je Sebastian Kurz izrazio svoje potpuno poverenje u sposobnost grčke Vlade da se nosi sa tako “eksplozivnim” problemom kojim su ugrožene grčke granice, koje su ujedno i evropske granice. Štaviše, nakon nedavne posete austrijskog ministra spoljnih poslova Schallenberga Atini, još jednom je potvrdio spremnost svoje zemlje da efikasno pomogne Grčkoj. Austrijska zastava već se, kako navodi Kyriakos Mitsotakis, vijori u Evrosu pored grčke i kiparske – dok se uskoro očekuje još zastava iz evropskih zemalja.

Na sastanku su se takođe dotakli situacije u Istočnom Mediteranu, kao i evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana.

Takođe je razgovarano o pitanju koronavirusa, koji predstavlja vanredan problemza javno zdravlje koji se ne tiče samo Evrope, već i cele planete. U tom kontekstu, Mitsotakis je naglasio da će, s obzirom na nedavna dešavanja, biti ažurirane mere koje je preduzela grčka Vlada. Kao deo mera predostrožnosti, Ministarstvo zdravlja prihvatilo je preporuku Komiteta naučnika da se svi univerziteti, tehnološki instituti, škole i obdaništa zatvore na 14 dana.

Dodao je da je za sada veoma važno da se zaštite osetljive kategorije stanovništva, ali i za dalje jačanje Nacionalnog zdravstvenog sistema.

Potvrđeni su odlični bilateralni odnosi dveju zemalja i dodatno je naglašen potencijal za dalje jačanje ekonomske i komercijalne saradnje između dve zemlje, sa naglaskom na investicije i energetski sektor.

Obe strane su podvukle spremnost da rade zajedno na problemima uzrokovanim klimatskim promenama i zelenoj ekonomiji. Posebno je spomenuta saradnja dveju zemalja na polju turizma. Mitsotakis i Kurz složili su se da je potrebna bliža saradnja između zainteresovanih strana u dve zemlje sa dvostrukim ciljem: prvo, unapređenje turističkog obrazovanja u Grčkoj koristeći se najboljim praksama izuzetno uspešnog austrijskog modela; drugo, promocija alternativnih oblika turizma, poput zimskog turizma i vellness turizma, koji su dobro razvijeni i proširuju se na celu godinu.

Istovremeno, s obzirom na snažne istorijske veze koje Grčku i Austriju povezuju na polju kulture, istaknuta je sve veća saradnja u oblasti turizma.

Pre odlaska u Austriju u utorak ujutro, Mitsotakis je u glavnom gradu Nemačke održao sastanke s političarima, predstavnicima velikih kompanija i predstavnicima nemačke ekonomije.

Prema vladinim izvorima, zajednički imenitelj svih tih sastanaka bio je da se Grčka vraća na radar međunarodnih investitora, što će dovesti do novih investicija, otvaranja radnih mesta i ekonomskog rasta zemlje. / ibna

Foto: D Papamitsos / PM-PO