Grčka: Nasilni incidenti sa policijom nakon skupa u znak protesta zbog policijskog nasilja

Grčka: Nasilni incidenti sa policijom nakon skupa u znak protesta zbog policijskog nasilja

Nasilni incidenti izbili su tokom marša koji se dogodio u utorak uveče u mestu Nea Smirna u blizini policijske uprave u toj oblasti, nakon završetka veličanstvenog skupa koji je na Trgu održan u znak protesta protiv policijskog nasilja.

Prema procenama policije, u maršu je učestvovalo više od 5.000, dok učesnici povećavaju broj na 10.000 ljudi.

Protest protiv policijskog nasilja organizovan je nakon nepotrebnog premlaćivanja građanina na trgu u tom delu Atine prošle nedelje. Stanovnici koji su želeli da izraze snažnu reakciju na ponašanje policije, okupili suse u 17:30 na trgu sa transparentima koje su nosili studenti u Nea Smirni, članovi organizacije Južnih okruga, pokreta za slobodno okupljanje građana, ali i partija i organizacija levice koje su učestvovale u maršu.

Nakon okupljanja usledila je protestna šetnja do policijske stanice u blizini trga. Kada je povorka stigla do policijske stanice, grupa demonstranata je izašla iz mase i napala policijske snage koje su tamo bile od ranije, bacajući na njih molotovljeve koktele, baklje, kamenje i druge predmete, navodi policija.

Policija je reagovala upotrebom hemikalija, zaslepljujućih bombi i vodenih topova, čime je marš razbijen. Epizode nasilja ​​su se nastavile u tom području preko dva sata, pretvarajući to područje u bojno polje.

Tokom sukoba, prema saopštenju policije, povređena su tri policajca, od kojih jedan teško. Iznenađujuće je da nisu zabeležene povrede građana, a postoje desetine video snimaka ekstremnog policijskog nasilja i samovolje protiv demonstranata.

Među materijalom koji su objavili demonstranti i stanovnici tog područja, nalazi se i fotografija na kojoj policajac na biciklu ima izvučen pištolj i usmerava ga prema gomili. To je nešto što nije viđeno u policijskoj operaciji od decembra 2008. godine.

Agresivno raspoloženje EL.AS. protiv građana je takođe zabeleženo u video zapisu, gde se čuje policajac koji poziva svoje kolege da ih “ubiju”, kao odmazdu za povredu kolege dok je službena radio stanica još bila uključena.

Na drugom video snimku vidi se grupa policajaca kako provaljuju u prodavnicu u okolini i udaraju najmanje jednu osobu koja je bila u njoj. Građanin prima udarce dok je nepokretan na tlu je slika koja se ponavila i kada su ga izneli napolje.

Pored toga, policijske snage napale su novinare i fotoreportere.

Parlamentarne stranke su jednoglasno osudile ozbiljne incidente u Nea Smirni, te su svojim saopštenjima izrazile jasan stav da je bilo koji oblik nasilja neprihvatljiv ma odakle on došao.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, u televizijskoj poruci, zatražio je uzdržanost i smirenost. / Ibna