Grčka: Ne postoje olakšavajuće okolnosti za lidere Zlatne zore, kazne će biti objavljene sutra

Grčka: Ne postoje olakšavajuće okolnosti za lidere Zlatne zore, kazne će biti objavljene sutra

Sve olakšavajuće okolnosti koje su tražili lideri zločinačke organizacije i bivše parlamentarne stranke Zlatna zora odbačene su, potvrdili su sud i predsednica suda gospođica Lepeniotis.

U pokušaju prekidanja postupka, podnet je zahtev da sudsko veće bude diskvalifikovano, i to od strane osuđenog Đanisa Lagosa i aktuelnog evropskog poslanika, nakon što su sudije objavile presudu u vezi sa olakšavajućim okolnostima. Lagos je zahtev dodelio advokatu Konstantinosu Plevrisu, ocu poslanika Nove demokratije Thanosa Plevrisa. Posle više od tri sata sud nije prihvatio zahtev za izuzeće.

Presudom suda za olakšavajuće okolnosti isključuje se bilo kakva umanjena presuda za sve osuđene zbog vođenja zločinačke organizacije, a to su Nikos Michaloliakos (vođa i generalni sekretar Zlatne zore), Christos Pappas, Artemis Matthaiopoulos, Ilias Panagiotaros i Giorgos Germenis.

Kazne predviđene za starije osuđenike biće u rasponu od 5 do 15 godina.

Milosti neće biti ni za: Eleni Zaroulia (supruga Michaloliakosa), Panagiotis Iliopoulos, Antonis Gregos, Chrisovalantis Alekopoulos, Polivios Zisimopoulos, Konstantinos Barbarousis, Nikos Kouzilos i Dimitris Koukoutsis, uz predviđene kazne u rasponu od pet do deset godina.

Olakšavajuće okolnosti prepoznate su kod 14 osuđenih.

Očekuje se da će konačne kazne za osuđene biti objavljene sutra, a većina će biti poslata u zatvor. / ibna