Grčka neće priznati Kosovo i taj stav ostaje nepromenjen

Grčka neće priznati Kosovo i taj stav ostaje nepromenjen

Produbljivanje ekonomske i trgovinske saradnje između Kosova i Grčke, kao i najavljena poseta grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa Prištini, zabrinuli su Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ove poteze vide kao približavanje Grčke priznavanju nezavisnosti Kosova.

Ali, uprkos saradnji Prištine i Atine, stav Grčke prema nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen. To je ono što je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke reklo Gazeti Ekpress u pisanoj izjavi. „Kao što vam je dobro poznato, Grčka ne priznaje Kosovo i njen stav ostaje nepromenjen“, navodi se u izjavi.

Bez obzira na to, grčko Ministarstvo spoljnih poslova kaže da je Atina zauzela konstruktivan pristup prema Prištini, pominjući saradnju u ekonomskom razvoju i podršku Kosovu u različitim oblastima.

„Istovremeno, podjednako je dobro poznato da Grčka ima konstruktivan pristup prema Prištini, još od 2019. godine. Kancelarija za trgovinu i ekonomska pitanja Kosova u Atini  radi na unapređenju saradnje u raznim oblastima“, saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministar Dendias posetio je Prištinu prošlog oktobra, dajući podsticaj bilateralnoj saradnji, stavljajući akcenat na ekonomsko polje, uključujući trgovinu i energetiku, podseća Ministarstvo spoljnih poslova.

„U cilju daljeg unapređenja ove saradnje, imenovane su kontakt osobe, odnosno zamenik ministra spoljnih poslova g. Fragoiannis i njegov kolega, u to vreme zamenik ministra spoljnih poslova g. Brajshori koji su razgovarali telefonom. Kao nastavak, 4. grčko-kosovski poslovni forum održan je 20. aprila, virtuelno, zbog zdravstvene krize “, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

Ministarstvo spoljnih poslova pominje planiranu posetu ministra Dendiasa koji je očekivao da će posetiti Kosovo tokom ovog meseca, objašnjavajući da je poseta u svetlu nedavnog formiranja nove vlade.

Ministarstvo spoljnih poslova podseća da Grčka podržava Kosovo na njegovom evropskom putu i ​​u tom kontekstu takođe podržava liberalizaciju viznog režima. „Grčka takođe daje značajan broj pripadnika Helenskih snaga Kfor-u“, navodi se u izjavi grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

„Kao dugogodišnja članica EU (1981) i NATO-a (1952), Grčka teži konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, bezbednosti i ekonomskom razvoju, kao i vladavini zakona u regionu Zapadnog Balkana, uspostavljanjem dobrosusedskih odnosa i poštovanja osnovnih principa međunarodnog prava. U tom kontekstu, Grčka je snažno podržavala evropsku perspektivu svih zapadnobalkanskih partnera, uključujući Prištinu, kao i dijalog Beograda i Prištine koji je EU vodila “, navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva spoljnih poslova. / ibna