Grčka: Netanijahu traži grčku podršku za Trumpov mirovni plan

Grčka: Netanijahu traži grčku podršku za Trumpov mirovni plan

Spiros Sideris izveštava iz Jerusalima

Očekuje se da će izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražiti podršku grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa u vezi sa predstojećom aneksijom teritorije u dolini Jordana, prenose izraelski mediji. Pored toga, lokalni mediji na dnevnom redu su ekonomska pitanja i gasovod između Grčke, Kipra i Izraela.

Iris Ambor, direktor izraelskog Ministarstva spoljnih poslova za Južnu Evropu, primetila je u svojim izjavama o poseti grčkog premijera Jerusalimu ciljeve i značaj posete.

Očekuje se da će Izrael tražiti od grčkog premijera da posreduje u EU u vezi s aneksijom i Trumpovim planom za mir u regionu, kako bi ublažio reakcije u takvom slučaju od strane EU ili čak da bi izbegao takve izjave.

Pored toga, Izrael želi da se Grčka usprotivi bilo kojoj inicijativi da uvede sankcije Izraelu zbog aneksije.

Prema izraelskim medijima, Grčka i Kipar, zemlje koje se smatraju prijateljskim sa Izraelom suočene su sa unutrašnjim problemom u odnosu na Tursku i severni deo Kipra.

Poštivanje međunarodnog prava deo je politike Grčke i Kipra, tako da je, prema analizi podataka izraelskog ministra spoljnih poslova, zvaničan stav dve zemlje trebalo da bude isti kao i stav EU, koja se protivi jednostranim akcijama.

Međutim, to ne sprečava Izrael da očekuje da Grčka i Kipar pomognu Izraelu, barem iza scene. Sledeće nedelje predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades posetiće Izrael u pratnji pet ministara kiparske vlade.

Iako je dugi period političke nestabilnosti u Izraelu stvorio nekoliko pitanja u spoljnoj politici, IBNA izvještava da se njihovo rešavanje preselilo iza scene i u toku su konsultacije sa zemljama u regionu o aneksiji teritorija u dolini Jordana ./ibna