Grčka: Nova demokratija vodi u anketama za 16,9 poena

Grčka: Nova demokratija vodi u anketama za 16,9 poena

Nova demokratija vodi ispred SYRIZA-Naprednog saveza sa 16,9 poena, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnenja u Grčkoj koje je sprovela kompanija ALCO za grčku televiziju OPEN.

Što se tiče namere glasanja, Nova demokratija vodi sa 39,1%, protiv SYRIZE koja ima 22% , Pokreta za promene sa 6,9%, Grčke komunističke partije (KKE) 5,4%, Grčkog rešenja 4,6%,MERA25 3%, Chrisi Avgi 1,8% , Hellenic Plevsi 1,5%, dok 3,6 navodi da će glasati za Ostalo. Neodlučni dostižu 11,9%.

Uprkos činjenici da je Nova demokratija popularnija od glavne opozicione SYRIZA-Napredni savez, 38% učesnika u anketi navodi da nije zadovoljno izjavama koje je Kyriakos Mitsotakis dao prošlog vikenda na Helexpo Forumu, protiv 36% zadovoljnih i 26% koji su rekli da nemaju mišljenje po tom pitanju.

Ispitanici su smatrali Kyriakosa Mitsotakisa kao „najpogodnijeg premijera“, sa stopom prihvatanja od 44% (sa 49% na julskim anketama), dok Alexisa Tsiprasa smatra pogodnijim za premijera 22% (sa 21% u julu). 22% smatra da nijedan od njih nije pogodan za tu poziciju.

Istovremeno, 61% ispitanika izražava zadovoljstvo vladinim odgovorom na pandemiju, u poređenju sa 84% u maju. 59% građana smatra da je vladino postupanje sa grčko-turskim pitanjem ispravno, dok 23% govori o „pogrešnom postupanju“.

58% građana smatra da su izdaci za novo naoružanje neophodni, a 25% smatra da bi ove sume trebalo dodeliti za druge potrebe.

49% bira diplomatski pristup, a 37% vojnu konfrontaciju u slučaju da Turska pokrene vežbe unutar grčke ekskluzivne ekonomske zone.

Što se tiče obavezne upotrebe maske u školama i na svim nivoima obrazovanja, 59% ispitanika to smatra neophodnom merom, 33% da je to previše i 8% nema mišljenje. / Ibna