Grčka: Nova intervencija Tsiprasa u PES – kontakti sa Iglesiasom i Stostedtom

Grčka: Nova intervencija Tsiprasa u PES – kontakti sa Iglesiasom i Stostedtom

Tokom govora na virtualnom pripremnom sastanku Partije evropskih socijalista, predsednik grčke opozicione stranke SYRIZA Alexis Tsipras naglasio je potrebu da “napredne snage obezbede da Fond solidarnosti EU ne prate krediti i uslovi štednje”.

Predsednik SIRIZA podvukao je:

„Svi zajedno podržavamo Fond solidarnosti, ali njegovo usvajanje ne znači nužno da ćemo pristati na kejnzijansku Evropu. Progresivne snage moraju obezbediti da se Fond ne kombinuje sa zajmovima i evropskim ili nacionalnim uslovima štednje, već da će se zasnivati na grantovima i evropskoj podršci socijalnim politikama za borbu protiv nezaposlenosti, održivi razvoj i predložiti zagarantovani evropski prihod.

Evro-socijalisti moraju ponoviti svoju odluku (od 13.12.2019.) o sankcijama protiv Turske, u slučaju da dođe do opipljivog kršenja grčkog kontinentalnog pojasa.

Nemačko predsedavanje ne bi trebalo da bude ograničeno na osnivanje Fonda solidarnosti, već treba nastaviti sa unapređivanjem evro-turskog dijaloga, sankcijama i pregledom carinske unije te programom preselenja izbeglica. U suprotnom, imaćemo novi slučaj eksploatacije izbegličkog pitanja, razgovori o kiparskom pitanju neće se nastaviti, a mi ćemo biti svedoci opasne konfrontacije između Grčke i Turske u septembru. Prilika se ne sme propustiti “.

Pored toga, predsednik SIRIZA imao je telefonski razgovor sa potpredsednikom španske vlade i šefom stranke Podemos, Pablom Iglesiasom, kao i sa šefom švedskog Vansterpartiet-a Jonasom Stostedtom.

Šef SIRIZA-e razgovarao je sa potpredsednikom španske vlade o jačanju saradnje dveju strana i širih progresivnih snaga u Evropi, s obzirom na ekonomsku krizu i diskusiju o uspostavljanju Fonda za oporavak.

Naglasili su potrebu da se Fond zasniva na proširenom evropskom budžetu i subvencijama umesto na kreditima, a ne da ih prate memorandumi i uslovi štednje, kako ne bi doveli do neoliberalnog restrukturiranja tržišta rada. Tkođe su razgovarali o socijalnoj Evropi, a posebno o inicijativama dveju stranaka u vezi sa minimalnim zagarantovanim prihodima.

Tokom razgovora sa švedskim liderom Vansterpartiet Jonasom Stostedtom, lider SIRIZA Alexis Tsipras razgovarao je o jačanju saradnje svoje stranke sa Vansterpartietom i promociji šireg evropskog progresivnog fronta u korist socijalne Evrope. Razmenili su mišljenja o Fondu za oporavak i potrebi da se reši ekonomska kriza, sa posebnim naglaskom na promociju evropskih poreskih instrumenata za multinacionalne korporacije i industriju uglja. / ibna