Grčka: Nova odluka o zabrani okupljanja više od 100 ljudi

Grčka: Nova odluka o zabrani okupljanja više od 100 ljudi

Šef grčke policije (EL.AS) najavio je zabranu okupljanja na otvorenom za više od 100 ljudi od 26. januara do 1. februara.

Po ko zna koji put, sa istim izgorovima, donosi se odluka o zabrani skupova. Zabrana dolazi u trenutku kada se mobilizacija studenata intenzivira zbog promena u visokom obrazovanju uspostavljanjem policije u okviru univerziteta.

Prethodile su zabrane skupova 17. novembra, u znak sećanja na studentsku pobunu 1973. godine,  i ubistva studenta Aleksandrosa Grigoropulosa 6. decembra 2008. godine.

Posle mnogih reakcija na društvenim mrežama, ali i političkim i društvenim telima, iz sedišta EL.AS. pojašnjeno je da zabrana „nije povezana sa nekim planiranim okupljanjem“.

Odluka EL.AS-a o zabrani okupljanja više od 100 ljudi, što predstavlja kršenje ljudskih prava, dolazi u trenutku kada je odlučeno da se otvore maloprodaja i škole, a prenatrpanost objekata je stalna pojava.

Tako su odlukom šefa grčke policije od 06:00 časova danas, 26. januara 2021. godine do 06:00 sati 1. februara 2021. godine, zabranjena sva javna okupljanja na otvorenom, u kojima učestvuje više od 100 ljudi.

Odluka o zabrani skupova uzela je u obzir, između ostalog, najvažnije razloge u javnom interesu u vezi sa zaštitom javnog zdravlja, koji se sastoje u preduzimanju hitnih mera za rešavanje ozbiljnog rizika od širenja koronavirusa. Takođe rizik od daljeg povećanja stope širenja koronavirusa održavanjem javnih skupova na otvorenom uz masovno učešće pojedinaca i preporuka Nacionalnog komiteta za zaštitu javnog zdravlja od 22-01-2021, gde je, između ostalog, predlaže se da maksimalan broj učesnika javnih skupova na otvorenom bude 100 ljudi.

Za prestupnike, podložne primeni drugih sankcija koje proizilaze iz važećeg zakonodavstva, predviđene su sledeće sankcije:

– administrativna kazna od 5.000 evra pravnim licima i 3.000 evra fizičkim licima koja organizuju javna okupljanja na otvorenom i

-administrativna kazna 300 evra licima koja krše zabranu učešćem na javnim skupovima na otvorenom. / ibna