Grčka: Novi talas otkazivanja aranžmana pogodio turističku industriju

Grčka: Novi talas otkazivanja aranžmana pogodio turističku industriju

Grčki turistički radnici prijavili su novi talas otkazivanja turističkih rezervacija za smeštaj u celoj zemlji, koji dolazi zbog oživljavanja pandemije koronavirusa. Iako praktično nije prošla ni prva nedelja avgusta, nekoliko otkaza odnosi se čak i na septembarske rezervacije.

Ovaj novi udar na grčki turizam dolazi u isto vreme s prvim solidnim julskim izveštajima, koji pokazuju ravnomernost prometa u ovoj industriji. U stvari, nadležni ministar turizma izračunao je da gubitak prihoda u prethodnom mesecu u poređenju sa odgovarajućim mesecom prošle godine (tj. juli 2019.), iznosi šokantnih 80% do 85%.

Preciznije, danas na SKAI TV, Haris Theocharis je izjavio da su se u julu turistički prihodi prešli na nivoe od 15% do 20% od onih ostvarenih u julu 2019. Iako je izbegao bilo kakve prognoze za avgustovske rezultate, jednostavno je izjavio predviđanje da će „definitivno biti nešto više od onog što je bilo u julu“, izražavajući, međutim, strah od drugog koronavirusnog talasa širom Evrope, koji bi delovao na odustajanja od putovanja.

Ministar turizma pokušao je da umanji rizik za zdravlje turista, izrazivši mišljenje da oni nisu odgovorni za skok slučajeva koronavirusa u Grčkoj. „Plašili smo se turizma, previše smo pooštrili mere, a viđamo ukupno vrlo malo slučajeva. Zabeležili smo 1,3 miliona posetilaca u julu i 400 slučajeva koronavirusa“, rekao je on. Ako je razlog porasta slučajeva u našoj zemlji bio turizam, najveći skok bio bi u turističkim oblastima kao što su Krit i Krf“, dodao je on. Međutim, njegovo negiranje da postoje bilo kakvi problemi sa popunjenošću brodova i njegova procena da „nije opasno biti u gužvi u trajanju od 2-3 sata“ izazvalo je mnogo pažnje.

U međuvremenu, kako je rekao predsednik Federacije panhelenskih hotelijera Grigoris Tassios, za prvi program Hellenic Broadcasting Corporation (ERT), „govoreći u brojevima, govoreći o industriji u celini, letu je kraj. Svaki hotel koji se otvorio već planira zatvaranje u zavisnosti od nivoa popunjenosti, dok postoje i hoteli koji su već doneli ovu odluku i zatvorili se tokom leta“.

Naglasio je da od 6.800 smeštajnih jedinica koji su tražili i dobili zdravstvene protokole da bi se ponovo otvorili, oko 1.000 njih konačno nije uspelo da nastavi posao zbog male ili nepostojeće popunjenosti. Što se tiče saobraćaja u avgustu, rekao je da najveća zanimanja dosežu 50% na nekim ostrvima, ali samo tokom perioda od 20 dana, dok septembarski brojevi ne izgledaju optimistično. / ibna