Grčka: Odbijanje smene Vroutsisa je dokaz saučesništva

Grčka: Odbijanje smene Vroutsisa je dokaz saučesništva

Predsednik najveće grčke opozicione stranke SIRIZA, Alexis Tsipras, oštro je kritikovao Vladu zbog fijaska kojim je završio program učenja na daljinu, osmišljen da finansijski podrži naučnu zajednicu na inicijativu Ministarstva rada, usred krize izazvane koronavirusom.

Alexis Tsipras dalje i krenuo na premijera Kyriakosa Mitsotakisa, koji je, kako je rekao, izbegao da se pojavi u Parlamentu da bi dao odgovore, ali i kako bi smenio ministra rada. „Postoji samo jedan način da odgovor na ovu situaciju bude ubedljiv. Smena Vroutsisa sa ministarskog mesta. Sve drugo biće dokaz saučesništva“, rekao je Alexis Tsipras.

Obraćajući se Vladi, predsednik SIRIZA naglasio je da će administracija biti iznenađena ako je mislila da “će skoro potpuno nepostojanje kritika od strane velikih medija poslužiti kao efikasan štit. Ova post-novinarska tendencija da se utišaju gotovo svi glasovi kritike nije bila dovoljna za prikrivanje skandala u koji je uključena služba od interesa za prijateljska preduzeća sa državnim sredstvima te ponižavanje te društvene grupe u čije ime je Mitsotakis gradio svoju retoriku kao glavna opozicija prethodnih godina.

Nastavljajući, Alexis Tsipras se pitao ko je odgovoran za ovu veliku šemu koja se uskoro trebala srušiti i zašto je premijer danas odbio dati bilo kakav odgovor. „Šta je tačno oduzeo Mitsotakis? Šta je tačno otkazao? Ko je odgovoran za ovu veliku šemu? Budući da je danas odbio da pokaže lice i odgovori na pitanje koje sam mu postavio su utorak ujutro, a on 24 sata neprestano naređuje svom ministru i njegovim izvršiocima da paradiraju u medijima i da lažno brane korisnost ovih programa“, izjavio je i dodao: “Zašto Mitsotakis nije reagovao?”

Predsednik SIRIZA takođe je naglasio da je Državni fond bez ikakvog razloga potrošio dodatnih 90 miliona evra jer se posebni evropski resursi mogu koristiti za neposrednu, direktnu podršku samozaposlenih, bez potrebe da se organizuje obuka.

„Iako je Mitsotakis možda danas odlučio da preskoči Parlament, ipak ga nećemo ostaviti na miru. U nekom trenutku mora dati odgovore. Naročito ako Vroutsis, koji je naizgled imao mnogo toga da kaže, nema hrabrosti da odgovori na pitanje koje mu odmah postavljam; da li je ideja i planiranje bilo njegovo ili je to bila saradnja sa kancelarijama palate Maximos? “, pitao se Alexis Tsipras.

Na kraju, vođa glavne opozicione stranke napomenuo je da „ako ne odgovori, to će očigledno značiti da je to bio kolaps, a na Mitsotakisu je da odgovara na pitanja. I postoji samo jedan način da odgovor bude uverljiv: izbacivanjem Vroutsisa sa ministarske pozicije. Sve drugo biće dokaz saučesništva“. / ibna