Grčka: Odluka da se poreske olakšice “prolongiraju” šokirala građane do srži

Grčka: Odluka da se poreske olakšice “prolongiraju” šokirala građane do srži

Mitsotakisova Vlada pripremila još jedno razočarenje svojim građanima, jer izgleda da neće biti poreskih olakšica, koja se očekuju već godinu dana. Od danas, Vlada je počela da traži alibi u krizi uzrokovanoj koronavirusom kako bi obezbedila izgovor i odložila obećane olakšice. Prva izjava Teodorosa Skilakakisa kao zamenika ministra finansija je značajna, jer je rekao da „što duže traje koronavirusna kriza, novca će biti manje“.

Međutim, istovremeno sa pozivanjem na pandemiju pojavljuje se razmišljanje o poreskim olakšicama. Stoga se teškoće zbog pandemije koriste kako bi Mitsotakisova Vlada konsolidovala svoje krajnje liberalne politike, koje je “kuvala” već neko vreme. To takođe postaje očigledno neoliberalnim planom koji je predložio Pissaridesov odbor stručnjaka, koji više podseća na neku vrstu memoranduma, a manje na strateški plan razvoja.

Theodoros Skilakakis dao je svoj prvi intervju kao zamenik ministra finansija juče ujutro na ANT1 TV i u emisiji „Leto zajedno“, a kako je rekao, „obim i broj poreskih olakšica zavisiće od fiskalnih podataka“. Pojasnio je, međutim, da sve dok je koronavirus tu, verovatno će se preduzeti dodatne mere, tako da će biti veoma oprezan u izjavama i predlozima za smanjenje poreza. “Što duže traje koronavirusna kriza, to će biti manje novca”, objasnio je. “Svaki put kada pokušavamo da dignemo glavu nešto dođe i gurne nas na zemlju …”, dodao je on.

Osvrćući se na upravljanje resursima koje je Grčka dobila na poslednjem samitu, novi zamenik ministra finansija, koji je danas položio zakletvu, rekao je da će „novac koji ćemo dobiti doneti velike investicije“, i napomenuo da taj iznos treba raspodeliti za šest godina. Dodao je da će građani uskoro videti svoje džepove punijima, jer je prva tranša sredstava na putu.

Govoreći o tome kako će se novac iz fonda za oporavak rasporediti, rekao je: “Polje je široko, 30% će ići u Zelenu Evropu, što uključuje uštedu energije, upravljanje otpadom i vodom”.

Istovremeno je napomenuo da će Pissaridesov plan  biti alat za proces oporavka i dodao da se dve milijarde iz fonda Evropske unije očekuju na jesen./ibna