Grčka: Pet mera Vlade za zaštitu granica

Grčka: Pet mera Vlade za zaštitu granica

Portparol grčke Vlade Stelios Petsas, ubrzo nakon sastanka Saveta odbrane, objavio je odluke donesene na sastanku.

Petsas je napomenuo da „poslednjih dana Grčka doživljava iznenadni, masovni, organizovani i koordinisani pritisak od kretanja stanovništva prema istočnoj kopnenoj i morskoj granici.

Ovo kretanje izbeglica usmerava i podstiče Turska. Te radnje krše obveze proizašle iz Zajedničke izjave Europska unija i Turska.

Umesto da ograniči kratanje migranata i izbjeglica, Turska je i sama postala trgovca ljudima.

Veliki broj ljudi na silu pokušava ući na grčku teritoriju, uprkos činjenici da je grčka strana jasno stavila do znanja da tranzit uopšte nije dozvoljen.

Zbog svog koordinisanog i masovnog karaktera, ova mobilizacija nema nikakve veze s međunarodnim zakonom o azilu koji se odnosi samo na pojedinačne slučajeve.

U tim okolnostima, današnja situacija predstavlja aktivnu, ozbiljnu, vanrednu i asimetričnu pretnju nacionalnoj bezbednosti zemlje.

Ove osobe Turska koristi kao sredstvo za diplomatski pritisak.

Grčka nedvosmisleno koristi svoje suvereno pravo i ustavnu obavezu da čuva svoj integritet.

Iz tih razloga, Savet za nacionalnu bezbednost odlučio je sledeće:

  1. Pojačavanje mera bezbednosti na istočnim kopnenim i pomorskim granicama zemlje snagama bezbednosti i oružanim snagama da spreče ilegalni ulazak u zemlju.
  2. Privremena obustava zahteva za azil za jedan (1) mesec od dana donošenja ove odluke, za one koji ilegalno ulaze u zemlju.
  3. Neposredni povratak, kad god je to moguće, u zemlju porekla onih koji ilegalno uđu na grčko područje bez registracije.
  4. Zahtev FRONTEX-u za slanje RABIT tima s ciljem zaštite spoljnih granica zemlje, koje ujedno predstavljaju i granice Evropske unije.
  5. Neposredno obaveštenje Saveta ministara spoljnih poslova EU o ovoj odluci i pokretanje postupka iz člana 78. stav 3. Ugovora o Europskoj uniji za preduzimanje privremenih mera u korist Grčke Republike kao odgovora na vanredne situacije, zbog naglog priliva državljana iz trećih zemalja, u kontekstu solidarnosti između država članica Europske unije. / ibna