Grčka: Pizza Hut gasi poslovnice

Grčka: Pizza Hut gasi poslovnice

Vest da će Pizza Hut, najveći trgovački lanac pica na svetu (sa 18.703 restorana u oko 100 zemalja), obustaviti poslovanje u Grčkoj, pogodila grčko tržište kao grom iz vedra neba. Ovim potezom, kompanija ostavlja 180 ljudi bez posla. Vest je stigla tačno 15 dana nakon objavljivanja istraživanja Privredne komore Atine u partnerstvu sa Pulce RC-om, prema kojem se 75% grčkih građana plaši “cunamija” obustave poslovanja, a istovremeno su sve glasnije sugestije i upozorenja prema institucijama i onima koji treba da brinu o ekonomiji da se preduzmu efikasne mere u cilju rešavanja nuspojava zastoja ekonomije.

Konkretno, uprava kompanije Pizza Hut, osnovane 1958. godine i sa sedištem u Plani, Teksas, procenila je situaciju i utvrdila da aktivnost lanca više nije održiva, pa je morala da obustavi rad. Stoga je od juče 16 objekata kompanije širom Grčke prestalo sa radom.

Pozicija kompanije

„Kompanija je tokom prethodnih godina uložila velike napore  kako bi prodavnice vratila na pozitivne stope poslovanja i rasta“, kažu izvori bliski kompaniji. Tkođenapominju da je „u poslednjih 12 godina i uprkos kontinuiranim godinama finansijskih gubitaka 23 miliona evra investirano u razvoj lanca u Grčkoj, dok je istovremeno u poslednjoj deceniji bilo otvoreno više od 450 radnih mesta. Nažalost, međutim, pandemija koronavirusa, koja je stvorila neviđenu krizu u zemlji i inostranstvu, snažno je pogodila ugostiteljstvo i dovela do pogoršanja već postojećih teškoća i nemogućnosti preokretanja negativne klime. Obustava poslovanja prodavnica Pizza Hut u Grčkoj, zbog zastoja ekonomije, dovela je do značajnih gubitaka – umnožavajući već postojeće poslovne i finansijske izazove. Stoga je ceo projekat postao neodrživ i bilo kakve dalje akcije bile bi osuđene na neuspeh“.

Ta odluka, prema istim izvorima, usledila je „nakon višemjesečnih napora Pizza Hut-a u Grčkoj da pronađe održivo rešenje“. Prema kompaniji, ona je u potpunosti ispunila svoje obaveze plaćanjem odgovarajućih nadoknada, plus posebnu dodatnu nadoknadu i otplaćivanjem svih dugova prema zaposlenima, dok su obaveze prema dobavljačima „neprestano bile ispunjene“. / ibna