Grčka: Policijska samovolja i nasilje obeležili dan sećanja na ubistvo Grigoropoulosa

Grčka: Policijska samovolja i nasilje obeležili dan sećanja na ubistvo Grigoropoulosa

Samovolja, besmislena upotreba sile i desetine hapšenja zabeleženi su u nedelju tokom „zabranjenih“ komemorativnih događaja kojima je obeležena 12. godišnjica ubistva 15-godišnjeg Aleksisa Grigoropulosa u Atini 2008. godine, kojeg je ubio policajac.

Odluka šefa policije da drugi put zabrani okupljanje više od tri osobe, nagovestila je da će taj dan imati nekoliko sličnosti sa 17. novembrom, što je bilo prvi put da su okupljanja zabranjena i rezultirala povećanom napetošću tokom planiranih događaja, koji su ipak održani.

Prema operativnom planu policije, mesto ubistva Aleksandrosa Grigoropulosa bilo je blokirano rano ujutru, dok je svako ko se kretao ka tom mestu lišen slobode. Pored toga, zbog mnogih fotografija i video zapisa, koji su ugledali svetlost dana nakon samovolje i policijskog nasilja od 17. novembra, odlučeno je da se novinari, fotoreporteri i snimatelji uklone sa mesta na kojima se odvijala policijska akcija. U nekoliko slučajeva su novinari bili maltretirani i tokom njihovog uklanjanja korištena je neprimerena sila.

Mnogi od približno 4.000 policajaca koji su učestvovali u policijskoj operaciji nisu poštovali sanitarne mere, dok ih nisu poštovali ni tokom hapšenja građana, jer su uhapšeni bili natrpani u policijske autobuse bez mera zaštite. Prema informacijama, privođenja su dostigla brojku od 100, dok su među njima bili koordinator KEERFA-e Petros Konstantinou i advokati Costas Papadakis i Thanasis Kampagiannis. U stvari, poslednja dva privođenja pretvorila su se u hapšenja. Potom su advokati pušteni, protiv njih je formiran predmet koji će biti prosleđen nadležnom tužiocu. Među uhapšenima bili su direktorka Fondacije Rosa Luksemburg, Maria Oshana, i jedna devojka sa invaliditetom.

Policija je koristila blic bombe čak i unutar zatvorenog ulaza u stambenu zgradu, dok su grupe policijskih motociklista uletale među novinare.

Čak ni cveće položeno na mesto ubistva Grigoropulosa nije izbeglo bes policije.

Opozicione stranke osudile su policijsko nasilje, dok su pripadnici SIRIZE, KKE i Mere25 otišli ​​u pritvorske centre policijskih stanica kako bi pružili podršku građanima koji su tamo odvedeni. / Ibna