Grčka: Politički savet SYRIZA odlučuje o obnavljanju priprema konferencije i dodavanju „Napredni savez“ svom imenu

Grčka: Politički savet SYRIZA odlučuje o obnavljanju priprema konferencije i dodavanju „Napredni savez“ svom imenu

Politički savet SYRIZA – Napredni savez sastao se danas kako bi raspravljao pripremama Centralnog odbora za obnovu (CRC) za sastanak u subotu, 27. juna, kao i za raspravu o trenutnim političkim kretanjima.

U vezi s prvim pitanjem, Savet je odlučio predložiti CRC-u dodavanje reči “Napredni savez”. Na sljedećem sastanku CRC-a krajem avgusta biće određen datum konferencije i bit će izabran Organizacioni odbor konferencije. Savet se priprema za potpuno obnavljanje priprema konferencije, registraciju novih članova i organizaciju događaja i turneja širom zemlje.

U vrhu političkih zbivanja bila je dobro poznata činjenica da je nevoljnost Vlade da preduzme podsticajne mere već imala uticaj na ekonomiju. Grčka ekonomija je u recesiji od jeseni 2019. godine, mnogo pre početka pandemije koronavirusa, a Vladina politika pogoršava situaciju i održava uslove za recesiju. To je vidljivo u velikom broju kritičnih sektora, poput turizma, ugostiteljstva, maloprodaje i primarnom sektoru.

Suočena s trenutnom ekonomskom krizom, administracija Nove demokratije se odlučuje na dezorijentaciju putem odvlačenja pažnje i skandala.

Stranka bankrota, neprozirnosti, incestuoznih odnosa s privrednicima i paradržavama pokušava iskriviti činjenice, kako bi građanima odvukla pažnju od ozbiljnih socijalnih i ekonomskih problema koje stvara svojom politikom, ali i ćorsokaka u koji je pala nakon fijaska preliminarnog odbora.

U ovom naumu, Mitsotakisova Vlada ne ustručava se da koristi paradržavne metode, kao što je to nedavno učinila s objavom i upotrebom materijala iz ilegalnog presretanja privatnih razgovora.

SYRIZA se ponosi radom svoje Vlade i grčki narod zna koliko je to bilo važno za oslobađanje države od memorandumskih obaveza i izlazak iz desetogodišnje krize. Tokom njene uprave očigledno je bilo grešaka i propusta koji su bili obuhvaćeni u Izvještaju Centralnog komiteta, za razliku od arogancije starog političkog sistema koji je zemlju doveo do ivice bankrota, a nikada nije preuzeo ni najmanju političku odgovornost za to. Iskustvo iz onoga što su postigli, ali i neuspesi vlade SYRIZA, predstavljaju dragoceno nasleđe za budućnost.

Ono što razlikuje levicu jesu njeni principi i vrednosti. Iskrenost i moral. Nesebičnost i solidarnost. Očito vredi moralna prednost ljevice koja se održava i ističe u svakom momentu i svakom delu. / ibna