Grčka: Poslanik Nove demokratije na društvenim mrežama objavio da Obalna straža ima naređenje za vraćanje

Grčka: Poslanik Nove demokratije na društvenim mrežama objavio da Obalna straža ima naređenje za vraćanje

Poslanik i šef sektora za imigracionu politiku poslaničke grupe SIRIZA Giorgos Psichogios prokomentarisao je tvit poslanika Nove demokratije Konstantinosa Bogdanosa objavljen u novinskom članku, u kojem navodi da je Obalskoj straži dato jasno naređenje da vrate izbeglice u Tursku.

Giorgos Psychogios u svojoj objavi posebno napominje:

„Prošlog petka, Vlada je uprkos izričitom protivljenju svih institucija i civilnog društva, kao i snažnim prigovorima nadležnih komesara Saveta Evrope i Evropske unije i posle rasprave na plenarnom zasedanju, u kojoj je nekoliko članova većine držalo lekcije u ekstremnoj desničarskoj i ksenofobičnoj retorici, pribegavajući izrazima poput „životnog prostora na ostrvima“, direktnoj povezanosti izbeglica i džihadista i stalnom uzdržavanju čak i samog tvorca da „zemlja nije slobodna za sve poslove” udaljavajući se od međunarodnih i evropskih obaveza zemlje i glasajući samostalno u korist propalog zakona protiv prava, vladavine zakona i imidža zemlje.

Usred svega toga stvari su postale još gore kada je poznati poslanik i novinar C. Bogdanos javno objavio na društvenim mrežama, ostavljajući vrata otvorena za govor mržnje i aktivno odvraćanje na moru. Uspeo je u samo pet  linija da iskristalizuje rasizam, versku netoleranciju, ali i politiku pritiska, zabrane proterivanja, nestanaka i drugih koji čine ljudski život i zemlju ranjivim na međunarodnom nivou.

Ne postoje reči kojima bi se opisao cinizam koji se krije u njegovim rečima kada tvitne da se brodovi “okreću i nastavljaju da se okreću”, zanemarujući broj od nekoliko hiljada koji će se utopiti u Egeju ili kada kaže da zemlja neće postati „Diznilend za ilegalce“. Potpuni prezir prema vrednosti ljudskog života; podsticanje kršenja međunarodnog i pomorskog prava, ali takođe i uvredljivo neuvažavanje različitosti.

Činjenica da vlada na bilo koji način, službeno ili nezvanično, nije reagovala na Bogdanosovu izjavu, činjenica da se Nova demokratija nije ni potrudila da osudi ono što je rekao njen poslanik očigledno predstavlja neformalno priznanje da je prihvata i zadovoljava takve izjave, nastavljajući sa svađom sa Grčkim rešenjem u mutnim vodama krajnje desnice koje vređaju zakon i istoriju naše zemlje i našeg naroda “.

Kontroverzni tvit poslanika Nove demokratije Konstantinos Bogdanou kaže: „Zahvaljujemo se drugovima na reklamiranju naše vladine politike. Da, brodice se sada vraćaju – i nastaviće to da rade – nazad u Tursku, naredba Obalskoj straži je jasna, zemlja je prestala da bude novolevičarski islamistički Diznilend zbog ilegalca“. / ibna