Grčka: Potrebna imovina i zemljište za izgradnju infrastrukture ua izbeglice i migrante

Grčka: Potrebna imovina i zemljište za izgradnju infrastrukture ua izbeglice i migrante

Zamenik premijera i portparol vlade Stelios Petsas dao je izjavu u vezi sa odlukama Vlade o pitanju migranata/izbeglica.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju, od početka vodila drugačiju politiku o pitanju migranata/izbeglica, primenjujući sveobuhvatni plan zasnovan na četiri stuba:

– Graničari

– Ubrzavanje procedura azila

– Povećanje povratka

– i stvaranje zatvorene infrastrukture

U isto vreme, navodi se u saopštenju, Vlada se fokusira na smanjivanje pritiska na ostrva koja su preuzela najteži teret, kao i na podršku lokalnim zajednicama.

Pored toga, Vlada istovremeno preduzima ciljane akcije na internacionalizaciji problema i formulisanja nove političke odgovornosti i solidarnosti sa Evropskom unijom.

Nedavno je vođen iscrpan dijalog sa nadležnim regionalnim i lokalnim vlastima, dok je regionalni guverner Severnog Egeja K. Moutzouris pozvao na hitne mere za ostrva, posebno nakon incidenata koji su se dogodili u Moriji. Vlada je odlučila da zatvori objekte u kojima su se dogodile haotične situacije a koje deluju danas, i stvori kontrolisanu zatvorenu infrastrukturu.

U tom kontekstu, Savet ministara danas je usvojio Zakon kojim se daje ovlaštenje Ministarstvu za imigraciju i azil da zbog javnog interesa nastave sa traženjem potrebne imovine i zemljišta za rešavanje krize kako bi se ova situacija rešila što pre i kako bi se izbeglo ugrožavanje javnog reda i ugrožavanje zdravlja. Posle toga uslediće i ministarska odluka Ministarstva za imigraciju i azil koja će da traži zemljište na područjima Karavasa, opština Zapadni Lesvos, Cretski Lakos / Psira („17“), Opština Chios, Zervos, kao i u opštini Istočni Samos.

Slični objekti, pored postojećih građevina, takođe će se izgraditi u Lerosu i Kosu, u oblastima koje pripadaju grčkoj državi, a to su logor kapetana Lazarisa, Pili, Kos i Lepida, kao i u opštini Leros.

U ovim oblastima biće formirani kontrolisani zatvoreni objekti za smeštaj azilanata.

Kontrolisani zatvoreni objekti znače definisana i stroga pravila unutrašnjeg uređenja, koja se tiču rada centara i kretanja korisnika. U tim će strukturama pre svega biti smešteni novopridošli migranti, kako bi se olakšala identifikacija i postupak azila; zatim oni koji pokazuju nasilno ponašanje; treće, oni koji nemaju pravo na azil i za koje je proces povratka započet. Oni koji ostanu u kontrolisanim zatvorenim objektima imaće pravo na kontrolisani izlazak uz kartice na određeno vreme, dok će se objekti noću zatvarati. Svako kršenje zakona imaće negativan uticaj na zahtev za azil i ubrzaće proces vraćanja počinioca u zemlju porekla.

Reakcije SIRIZA

Glavna grčka opoziciona stranka reagovala je brzo, te je izdala saopštenje u kojem napominje da „današnje najave vlasti potvrđuju da insistira na odbijanju smanjenja pritiska na ostrva, postavljanjem najmanje dva centra na svakom ostrvu, od kojih će jedan biti „zatvoren“, a drugi će biti navodno “kontrolisan”.

Ako uzmemo u obzir da je Mitsotakis 11. novembra izjavio da će to biti „poslednji put da se odvija masovni transfer izbeglica sa ostrva na kopno“, postaje očigledno da će se budućnost ostrva pretvoriti iz tragične u nepodnošljivu“, navodi se u saopštenju.

„SIRIZA insistira na tome da u stvari postoji rešenje, samo ako Mitsotakisova Vlada odluči da pospremi ovaj veliki nered koji je sama stvorila svojim monumentalnim zaostajanjem, što je kulminiralo uzastopnim promenama odgovornih ministara i raspuštanjem Ministarstva“, navodi se u saopštenju.

Iz tih razloga, prema SIRIZI, Vlada mora da

– Odmah počne da smanjuje pritisak od ostrva premeštanjem izbeglica i migranata na kopno.

– Povećati kadrovske kapacitete Službe za azil (prevodioci, apelacioni odbori, lekari i medicinsko sestre)

– Osigurati pravilan rad jednog – a ne dva – prihvatnog i identifikacionog centra na svakom ostrvu

– Povećati pritisak i tražiti solidarnost od svih država članica EU.

Rešenja mogu postojati samo na osnovu međunarodnog prava ako se zaštite prava stanovnika i azilanata“, zaključuje SIRIZA u saopštenju. / ibna