Grčka: Pozitivni izgledi za privredu

Grčka: Pozitivni izgledi za privredu

DBRS Morningstar je kreditni rejting Grčke povećao na „BB“ sa „BB (nisko)“ i promenio svoj rejting trenda sa „Stabilan“ u „Pozitivan“. Poboljšanje odražava poboljšanu fiskalnu i ekonomsku poziciju Grčke pre pandemije, za koju agencija za ocenjivanje veruje da zemlju stavlja u bolju poziciju za rešavanje tekućih izazova.

Alpha Bank vidi izglede za rast od 6% ove godine na osnovu brzog oporavka predviđenog podacima iz Q2. NBG je revidirala svoju prethodnu procenu od 5,9% do 7,5%, pri čemu je rast u trećem kvartalu iznosio 12%, a u četvrtom 5,5%. Obe prognoze zavise od pozitivnog razvoja javnog zdravstva, uključujući povećanje nacionalnih stopa vakcinacije.

Wood i Scope Ratings planiraju revidirati svoje prognoze rasta na 6,5% odnosno 8,6%, prema izjavama agencija grčkim medijima. Moodi’s Analitics i Oxford Economics beleže rast od 8,2%, a Capital Economics 8,5%, dok UBS predviđa 7,9%.

Desezonirana nezaposlenost pala je na 14,2% u julu sa 15% u junu, prema podacima koje je sakupila Helenska statistička uprava (ELSTAT). Ova brojka je najniža u istoriji od novembra 2010. Broj zaposlenih povećan je za nešto manje od 183.000 na godišnjem nivou da bi premašio granicu od četiri miliona, dok se neaktivno stanovništvo smanjilo za 105.000 na 3,18 miliona. Broj nezaposlenih takođe je pao za 108.000, na 664.400.

Istraživanje sprovedeno od strane 760 grčkih poslodavaca koje je sprovela Manpower Group pokazalo je da 20% očekuje povećanje zaposlenosti u Q4, 15% očekuje pad, a 61% očekuje da će nivo zaposlenosti ostati stabilan. Oko 72% ispitanika reklo je da očekuje da će imati problema sa ispunjavanjem svojih obaveza. /ibna