Grčka pravi planove da sačuva ekonomiju od uticaja koronavirusa

Grčka pravi planove da sačuva ekonomiju od uticaja koronavirusa

Nakon što je u Grčkoj potvrđen deseti slučaj koronavirusa, Ministarstvo finansija te  zemlje razmatra mere za suzbijanje mogućeg uticaja ove situacije na ekonomiju.

Sastanak Evrogrupe održan je u srijedu putem telekonferencije, dok je za danas zakazan sastanak Radne evrogrupe, uoči formalnog sastanka ministara finansija Evrozone 16. marta.

Grčka Vlada prvenstveno je zabrinuta zbog uticaja izbijanja koronavirusa na turizam. Odluke nisu donete tokom razgovora sa Evrogrupom u sredu, međutim, ministri su dokumentovali dosadašnji uticaj krize kako bi koordinisali odgovor.

Grčka konfederacija za turizam (SETE) u sredu je navela potrebu za hitnim usvajanjem fleksibilnog okvira za otkazivanje aranžmana koji bi podstakao strane posetioce i turoperatore da rezervišu mesta uprkos zabrinutosti u vezi sa izbijanjem koronavirusa.

SETE takođe radi na utvrđivanju skupa akcija koje imaju za cilj da ubede turiste koji su već rezervisali praznike da ih ne otkažu. Prema nekim medijskim izveštajima, niz međunarodnih konferencija već je otkazan.

Ostala područja grčke ekonomije na koje utiče ova situacija uključuju trgovinu, transport, industriju zabave i kulturu.

Početkom ove sedmice, ministar finansija Christos Staikouras rekao je da će Vlada usvojiti posebne mere za ublažavanje posledica svih mogućih scenarija po ekonomiju. Između ostalog, Staikouras je rekao da će se situacija oceniti i na evropskom nivou, kako bi se preduzele sve neophodne mere.

Međunarodni monetarni fond rekao je da će obezbediti hitno finansiranje za zemlje koje su pogođene koronavirusom, jer je upozorio da je širenje bolesti već gurnulo globalni rast u 2020. godini na novo ispod prošlogodišnjeg. Generalna direktorica, Kristalina Georgieva, rekla je da će očekivani globalni rast ove godine biti više nego izbrisan zbog epidemije koja je stigla u 70 od 189 zemalja članica MMF-a./ibna