Grčka predala Nemačkoj usmenu notu o ratnim reparacijama

Grčka predala Nemačkoj usmenu notu o ratnim reparacijama

Grčko ministarstvo spoljnih poslova je uputilo usmenu notu o isplati ratne odštete i obeštećenja od strane Nemačke.

Grčka vlada pozvala je Nemačku na pregovore o praktičnom ispunjavanju ovih zahteva, koje je za grčki narod posebno značajno, kao moralno i materijalno pitanje.

Posebno, sledeći uputstva zamenika ministra spoljnih poslova, Sia Anagnostopoulou, grčki ambasador u Berlinu, Teodoros Daskarolis, predao je nemačkom ministarstvu spoljnih poslova “verbalnu notu”, u kojima je grčka vlada pozvala nemačku stranu da započne pregovore o rešavanje pitanja o zahtevima Grčke za plaćanje garancija i naknada iz Prvog i Drugog svetskog rata od Nemačke.”

Naglašava se da je “ova diplomatska akcija usledila nakon rasprave na nivou političkih lidera na plenarnoj sednici grčkog parlamenta 17. aprila, te u provedbi odluke donesene velikom većinom, uzimajući u obzir zaključak – izveštaj Međupartijskog parlamentarnog odbora za potraživanje nemačkih dugova za našu zemlju”.

Grčki zahtevi odnose se na štete i reparacije za gubitke koje je pretrpela Grčka i njeni građani u Prvom i Drugom svetskom ratu, ratne zahteve za žrtve i potomke žrtava nemačke okupacije, otplatu zajma za zaplenu i povratak opljačkane imovine opljačkanih i ilegalno odnesenih arheoloških i drugih kulturnih dobara./ibna