Grčka predsednica danas imala iz sastanaka

Grčka predsednica danas imala iz sastanaka

Predsednica Helenske Republike Katerina Sakellaropoulou imala je niz kontakata sa liderima zapadnog Balkana koji su posetili Grčku radi učešća na 6. ekonomskom Delfi forumu.

Prvo se predsjednica Grčke sastala sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Tokom sastanka razmenili su mišljenja o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, poput borbe protiv pandemije i napora za oživljavanje ekonomija u post-COVID eri, kao i o mogućnostima jačanja bilateralnih odnosa.

Ekaterini Sakellaropoulou je ukazala premijeru Crne Gore da je Grčka od Samita u Solunu 2003. godine čvrsto orijentisana ka podršci evropskom kursu zemalja zapadnog Balkana. Naglasila je da je to jedina opcija koja može obezbediti političku stabilnost, ekonomski razvoj i jake demokratske institucije u zemljama regiona. Međutim, da bi se pridružili EU, neophodno je poštovanje kriterijuma koji važe za sve zemlje kandidate.

Zdravko Krivokapić zahvalio je grčkoj predsednici na podršci Grčke evropskom kursu Crne Gore i ponovio spremnost svoje vlade da radi na proširenju bilateralnih odnosa.

Potom se predsednica Republike Katerina Sakellaropoulou sastala sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Sastanak je potvrdio odličan nivo odnosa dve zemlje. Razgovarali su o načinima za jačanje bilateralne saradnje u ekonomskom i trgovinskom sektoru, ali i u turizmu, u kombinaciji sa postepenim otvaranjem ekonomije i društva i izlaskom iz zdravstvene krize.

Predsednica je naglasila posvećenost Grčke evropskoj perspektivi Srbije i, uopšte, zemalja zapadnog Balkana. Primetila je da će Grčka nastaviti da podržava napore Srbije u ovom pravcu.

Ana Brnabić je podvukla stratešku saradnju koja postoji između dve zemlje i zahvalila grčkom predsedniku na podršci evropskom kursu Srbije. Takođe je naglasila da će srpska vlada učiniti sve napore na produbljivanju bilateralnih odnosa i iskoristiti mogućnosti za ekonomsku saradnju koja će se biti neophodna nakon završetka pandemije.

Konačno, predsjednik Republike Grčke sastao se sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Dvoje lidera razgovarali su o efektima pandemije i izrazili nadu u brzi povratak u normalu, što će takođe omogućiti ekonomski oporavak. I Katerina Sakellaropoulou i Milorad Dodik podvukli su odlične bilateralne odnose, ističući da postoji mnogo mogućnosti za njihovo dalje jačanje, posebno na ekonomskom i komercijalnom nivou.

Predsednica Republike naglasila je da Grčka ostaje čvrsto posvećena promovisanju kursa pristupanja država zapadnog Balkana Evropskoj uniji. „Podržavamo napore Bosne i Hercegovine u ovom pravcu“, rekla je ona, napominjući da reforme možda neće uvijek biti lagane, ali su neophodne.

Milorad Dodik je izrazio nadu da će se evropski kurs njegove zemlje ubrzati i zahvalio Grčkoj na čvrstoj i stabilnoj podršci. / I bna