Grčka: Premijer govorio o obnovi zemlje i dao naznaku o pregovorima za izbore

Grčka: Premijer govorio o obnovi zemlje i dao naznaku o pregovorima za izbore

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis obratio se u ponedeljak po podne grčkom narodu, četvrti put od početka epidemije COVID-19.

Grčki premijer osvrnuo se na dosadašnje akcije Vlade na rešavanju pandemije koronavirusa te nastojao da istakne sposobnost aktuelne grčke političke administracije, a nije spomenuo podršku merama distanciranja jer će ova nedelja biti jedna od najkritičnijih za širenje koronavirusa.

Naglašavajući da se pandemija povlači, iako je vrlo verovatno da će se vratiti sledeće zime, primetio je da će se povratak u normalu početi postepeno i uz savete stručnjaka, kao i uvek.

Ponovio je svoju podršku Nacionalnom zdravstvenom sistemu, mada to još nije dokazao u praksi, pomenuvši digitalnu modernizaciju države i doprinos privatnog sektora.

Prelazeći na ekonomski sektor, osvrnuo se na neposredan odgovor Vlade na dosad neviđenu krizu, izdvajanje više od 14 milijardi evra za podršku preduzećima i radnicima, a istovremeno je obezbedila dodatnu likvidnost od 10 milijardi eura kroz evropske fondove. Međutim, upozorio je da će recesija 2020. godine biti ozbiljna, tražiće žrtve i odricanja, i dodao da ćemo „teret krize deliti na fer način, kao što smo to i učinili”.

Njegove primedbe da nakon pandemije “Grčka mora biti obnovljena” i da “nijednoj Vladi ne treba dodeliti imunitet od odluka, povećavajući na taj način odgovornost” izazvala je pažnju. To je protumačeno kao prvi korak u još jednom obezbeđenju povoljne podrške građana na izborima nakon završetka pandemijske krize jer je rekao da „nijedno vanredno stanje ne može osporiti demokratsku osetljivost“. / ibna