Grčka: Premijer Mitsotakis u dvodnevnoj poseti Izraelu 16. i 17. juna

Grčka: Premijer Mitsotakis u dvodnevnoj poseti Izraelu 16. i 17. juna

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis otputovaće u utorak (16. juna) u Izrael u dvodnevnu posetu, gde će se susresti sa državnim i političkim rukovodstvom te zemlje.

Investicije i širenje grčko-izraelskog strateškog odnosa biće u središtu zvanične posete, jer premijer takođe planira da održi i sastanke sa glavnim izraelskim investitorima.

Očekuje se da će samit delegacija Grčke i Izraela, kojem će prisustvovati premijer, šest ministara i dva zamenika ministara potvrditi strateški profil grčko-izraelskih odnosa i ojačati saradnju u širokom spektru oblasti, uključujući odbranu, turizam, sajber bezbednost i poljoprivredni sektor, energetska pitanja i pokretanja preduzeća.

Očekuje se da će letovi iz Izraela u Grčku biti nastavljeni 1. jula, jer postoji izraženo interesovanje izraelske strane – u nedavnom razgovoru sa Kyriakosom Mitsotakisom, Benjamin Netaniahu izrazio je procenu da bi broj izraelskih turista u Grčku mogao dostići milion. Naravno, u poslednjih nekoliko dana došlo je do eskalacije pandemije, što će očigledno uticati na odluku o otvaranju aerodroma za izraelske turiste.

Grčko-izraelski odnosi su nezavisni, a ne heteronomni. Grčka i Izrael čine dve republike sa dugom tradicijom koje dele razumevanje o mnogim pitanjima koja se tiču šireg regiona.

Očekuje se da će grčki premijer pokrenuti pitanje turskih provokacija i istaknuti opasnosti koje proizilaze iz turske aktivnosti po mir i stabilnost u širem regionu. / ibna