Grčka: Premijer završava sastanke sa političkim liderima

Grčka: Premijer završava sastanke sa političkim liderima

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se danas u svom parlamentarnom kabinetu sa predsednikom SIRIZE Alexisom Tsiprasom, liderom Pokreta za promene Fofi Gennimatom, predsednikom Grčkog rešenja Kyriakos Velopoulosom, kao i sa liderom DiEM25 Yanisom Varoufakisom.

Prema saopštenju iz kabineta premijera, sastanci su bili usmereni na upoznavanje političkih lidera sa rezultatima Mitsotakisove posete Sjedinjenim Državama.

Kyriakos Mitsotakis je takođe imao priliku da predstavi multilateralne diplomatske inicijative koje je Vlada već započela.

Dvadeset sati nakon povratka iz Washingtona, i po drugi put u poslednjih nekoliko meseci, premijer je zatražio međustranački konsenzus. Njegov stalni zahtev bio je i ostaje da se razgovara o važnim pitanjima, posebno onim koja se tiču nacionalnih poslova, navodi se u saopštenju.

Na isti način, predao je liderima stranaka nacrt novog Izbornog zakona. S tim u vezi, insistirao je na nastanku elemenata proporcionalnosti i istovremenoj potrebi da se obezbedi upravljivost i politička stabilnost.

Premijer je saslušao stavove svojih sagovornika i ponovio čvrsto uverenje da je neophodno da sa političkim snagama razgovara o svim kritičnim pitanjima koja pogađaju zemlju.

Krug sastanaka sa liderima parlamentarnih stranaka završiće se u ponedeljak sastankom sa generalnim sekretarom KKE, Dimitrisom Koutsoumpasom.

Sa svoje strane, predsednik SIRIZA Alexis Tsipras izjavio je posle sastanka da je tražio od premijera da odloži glasanje o grčko-američkoj odbrambenoj saradnji, što Kyriakos Mitsotakis nije prihvatio.

Fofi Gennimata je navodno pristala da se o grčko-turskim odnosima govori u Hagu, ali se nije složila sa izmenama izbornog zakona što Vlada želi uskoro da učini.

Predsednik Grčkog rešenja, Kyriakos Velopoulos, napomenuo je na kraju sastanka da se ne slaže sa žalbom Hagu, navodeći da će proučavati Izborni zakon i da će dati svoj odgovor na vreme. / ibna