Grčka: Preminuo Mikis Theodorakis

Grčka: Preminuo Mikis Theodorakis

Svetski poznati grčki kompozitor Mikis Theodorakis preminuo je u četvrtak, 2. septembra, u 96. godini.

Kompozitor “Zorbe” zatvorio je životni krug, ostavljajući jedinstveno muzičko delo u nasleđe večnosti.

Mikis (Michael) Theodorakis rođen je na Hiosu 29. jula 1925. Bio je grčki kompozitor, tekstopisac, dirigent i političar čiji su preci poreklom sa Krita i iz Male Azije. Smatra se jednim od najznačajnijih savremenih grčkih kompozitora. Kao političar, bio je ministar i četiri puta biran za člana grčkog parlamenta ispred Komunističke partije Grčke i Nove demokratije, dok je istovremeno kao aktivista nagrađen Lenjinovom nagradom za mir 1983. godine.

Bavio se svim vrstama muzike, a komponovao je možda najprepoznatljiviji grčki ritam na međunarodnom nivou, sirtaki „Zorbas“ (1964), zasnovan na tradicionalnoj kritskoj muzici. Bavio se i klasičnom muzikom, pisao simfonije, oratorijume, balet, opere i kamernu muziku.

Njegove kompozicije izvodili su svetski poznati umetnici poput Beatlesa, Shirley Basei, Joan Baez i Edith Piaf, a napisao je i muziku za poznate filmove poput Fedre (1962), Alexisa Zorbasa (1964), Z (1969) ) i Serpiko (1973). Godine 1970. za muziku u filmu Z nagrađen je nagradom BAFTA za originalnu muziku, dok je u istoj kategoriji nominovan 1974. za film State of Siege, a 1975. za film Serpico. Takođe je nominovan za Gremi 1966. i 1975. za muzičku temu filmova Zorbas i Serpico.

Njegovim najvažnijim delom smatra se melodična poezija, koja kao stihove koristi pesme nagrađivanih pesnika grčkog i stranog porekla, poput Giannisa Ritsosa (Lenjinova nagrada za mir 1976), Georgea Seferisa (Nobel 1963), Pabla Nerude (Nobel 1971) , Odisseas Elitis (1979).

2000. je nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Preminuo je 2. septembra 2021. godine u 96. godini.

Teodorakis u politici

Mikis Theodorakis je 1974. godine bio kandidat za parlament sa glasačkim listićem Ujedinjene levice, ali nije uspeo da bude izabran.

1978. godine, nakon predloga koji je prihvatio, odlučio je da se kandiduje za gradonačelnika Atine, uz podršku KKE. Njegova kombinacija zauzela je treće mesto.

Godine 1981. uspeo je da bude izabran za poslanika sa glasačkim listićem Komunističke partije. Ponovo je izabran 1985. godine, ovog puta stavljen na prvo mesto Komunističke partije na državnim izborima.

Godine 1990., s podelom Komunističke partije i zbog neslaganja sa novom situacijom, odlučio je da se povuče kao nezavisni saradnik Nove demokratije. On je izabran, stavljen na treće mesto na listiću za državne izbore i bio je ministar bez portfelja oko 2,5 godine.

Mikis Theodorakis je 1. decembra 2010. najavio osnivanje Pokreta nezavisnih građana pod nazivom „Spitha“. U septembru 2013, u pismu je odlučio da se demobiliše iz „Spithe“.

Politički svet u celini i obični građani oprostili su se od Mikisa porukama, dok je grčki premijer proglasio trodnevnu nacionalnu žalost zbog smrti ovog velikog umetnika. / ibna

https://www.youtube.com/watch?v=r4oJmSOrz60&feature=emb_title