Grčka: Presuda na suđenju Zlatnoj zori biće objavljena danas

Grčka: Presuda na suđenju Zlatnoj zori biće objavljena danas

Danas u 11:00 (po lokalnom vremenu), u Tročlanom apelacionom sudu u Atini, demokratija, pravda i antifašistički pokret u Grčkoj doživeće istorijske trenutke.

Suđenje krajnje desničarskoj fašističkoj stranci Zlatna zora završiće se posle pet i po godina objavljivanjem odluke Suda pravde za 68 optuženih.

Spis slučaja uključuje ubistvo 34-godišnjeg antifašiste Pavlosa Fissasa od strane “jurišnog bataljona” na području Nice 18. septembra 2013. godine, kao i napade na egipatske ribare 2012. godine i na članove KKE PAME sindikata 2013. godine.

Odluka dolazi tačno sedam godina nakon ubistva Pavlosa Fissasa i pet i po godina od početka suđenja. Tokom ovog perioda održana su 453 ročišta, ispitano je 216 svedoka, pročitana su 438 dokumenata i svedočili su svi okrivljeni.

Optuženo je ukupno 68 osoba, od kojih je 65, uključujući lidera Zlatne zore Nikosa Michaloliakosa, i celo bivše rukovodstvo organizacije, uključujući bivše poslanike, optuženo – između ostalih krivičnih dela – za krivično delo učestvovanja u zločinačkoj organizaciji. Mihaiolakos, poznati pristalica Hitlera i nacističke Nemačke, kao i dvadeset drugih osoba optuženi su da su na čelu zločinačke organizacije koja je počinila brojne zločine.

Kao što je jutros najavljeno, organizacije antifašističkog pokreta, kolektivi, sindikati, organizacije i stranke biće ispred Apelacionog suda kako bi uputili poziv na oštru osudu zločinačke organizacije Zlatna zora. Biće prisutni lideri političkih partija, SIRIZA-progresivni savez, Alexis Tsipras, predsednica KINAL-a, Fofi Gennimata, sekretar KKE, Dimitris Koutsoumbas, sekretar Mera25, Yanis Varufakis i opoziciona grupa Nova demokratija.

Skupovi će se odvijati pod drakonskim merama bezbednosti, s tim što će grčka policija rasporediti skoro 2.000 ljudi na šire područje Apelacionog suda radi održavanja javnog reda i mira, dok će se koristiti dronovi i helikopter helenske policije.

Najava odluke mobilizovala je većinu grčkog društva koje traži osudu Zlatne zore zbog zločina koje su počinili njeni članovi. / Ibna