Grčka: Presuda Zlatnoj zori predstavlja pobedu demokratije

Grčka: Presuda Zlatnoj zori predstavlja pobedu demokratije

Sreda, 7. oktobar 2020. godine, ući će u grčku istoriju kao dan kada je demokratija pobedila i kada je tročlani Apelacioni sud za krivična dela objavio presudu bivšoj parlamentarnoj stranci Zlatna zora.

Nakon 5,5 godina saslušanja, trenutak demokratije i pravde stigao je sa čitanjem presude za delovanje zločinačke organizacije „Zlatna zora“ u tročlanom Apelacionom sudu.

Predsednica suda u 11:20 saopštila je svoju odluku, za svaki slučaj posebno, pri čemu je prvo bilo ubistvo Pavlosa Fissasa, drugo pokušaj ubistva egipatskih ribara, treće napad na PAME, te krivično delo formiranja zločinačke organizacije i upravljanje njome.

Sud je presudio u četiri slučaja: ubistvu Pavlosa Fissasa sa 18 optuženih, slučaju pokušaja ubistva protiv članova PAME sa četiri optužena, slučaju pokušaja ubistva egipatskih ribara sa pet optuženih i, na kraju, krivičnoj organizaciji za koju je bilo optuženo celo rukovodstvo ove, kako ih Grci zovu,  “nacističke bande”.

Najava istorijske odluke započela je odsustvom svih optuženih bivših članova Zlatne zore. Sedište Giorgosa Roupakiasa koji je priznao ubistvo Pavlosa Fissasa, kao i većine optuženih bilo je prazno.

Roupakias je proglašen krivim za namerno ubistvo, nelegalno posedovanje oružja, posedovanje oružja i upotrebu oružja. Što se tiče slučaja Pavlosa Fissasa, svi su proglašeni krivima, osim Santoriniosa i Tsakanikasa jer njihovo učešće nije dokazano van razumne sumnje.
U slučaju egipatskih ribara, optuženi su proglašeni krivim za pokušaj ubistva.

Zatim je došlo do promene optužbe za PAME, pri čemu je optuženi proglašen krivim za pokušaj telesne povrede, a ne za pokušaj ubistva.

Sledećih sedmorica proglašeni su krivima za vođenje zločinačke organizacije: Nikos Michaloliakos, generalni sekretar Zlatne zore, bivši poslanici Giannis Lagos, Elias Kasidiaris, Christos Pappas, Artemis Mattheopoulos, Elias Panagiotaros, Nikos Michos. Ostalih 11 bivših optuženih poslanika takođe su krivi za pridruživanje zločinačkoj organizaciji.

Nakon čitanja presude, usledio je aplauz publike, dok je Fissasova porodica plakala nakon objave odluke. Više od 15.000 građana okupilo se ispred zgrade suda kako bi čulo presudu uzvikujući parole protiv Zlatne zore. / Ibna