Grčka priznaje Guaida kao prelaznog predsednika Venecuele

Grčka priznaje Guaida kao prelaznog predsednika Venecuele

Grčka vlada, prema izjavi Ministarstva spoljnih poslova, odlučila je da prizna Juana Guaida kao prelaznog predsednika Venecuele kako bi pozvao na slobodne, poštene i demokratske predsedničke izbore u Venecueli.

Dana 31. januara 2019. godine, poslanici Nove demokratije u Evropskom parlamentu na plenarnoj sednici ovog Parlamenta podržali su zajednički predlog političkih grupa (EPP, S&D, ECR, ALDE), priznajući tako Juana Guaida, predsednika demokratski izabrane Narodne skupštine, kao legitimnog tranzicionog vođu Venecuele, pozivajući na direktne, slobodne, kredibilne i transparentne izbore u zemlji. Poslanici SIRIZE podržali su Madurovu vladu.

Potpuna izjava ministarstva

„Vlada Grčke Republike, u skladu sa Zajedničkim stajalištem EU, kao što je izraženo u ime 28 država, u izjavi Visokog predstavnika / potpredsjdnika Evropske komisije, gospođe Mogherini, odlučila je da prizna predsednika demokratski izabrane Narodne skupštine, Juana Guaida, kao prelaznog vođu Venecuele, kako bi on pozvao na slobodne, poštene i demokratske predsedničke izbore.

Vlada Grčke Republike snažno podržava napore EU, posebno u okviru Međunarodne kontaktne grupe i preko Visokog predstavnika / Specijalnog predstavnika SAD, Enrikuea Iglesiasa; ona takođe podržava srodne inicijative kao što su razgovori u Oslu, s ciljem postizanja mirnog, političkog i demokratskog rešenja za krizu izazvanu pregovorima, u interesu građana Venecuele.“/ Ibna