Grčka: Program obuke za naučnike otkazan zbog skandala

Grčka: Program obuke za naučnike otkazan zbog skandala

Vlada je odlučila da povuče kočnicu na program vaučera koji je pokrenulo Ministarstvo rada kako bi podržala naučnike, nakon reakcija naučne zajednice i glavne opozicione stranke.

Naučnici uključeni u Program i dalje će bezuslovno dobiti dodatak od 600 evra za april.

Otkazivanje programa vaučera najavio je sam ministar rada i socijalnih poslova, Giannis Vroutsis, sledećom izjavom:

„Usled vanrednih okolnosti i kao deo vladinih mera za rešavanje pandemije koronavirusa, odlučeno je da se podrži šest naučnih disciplina kroz asinhroni program učenja na daljinu, u obliku vaučera.

Cilj Programa nije bio samo pružanje finansijske podrške naučnoj zajednici zemlje, već i unapređenje digitalnih veština korisnika, sa očiglednim koristima za digitalnu transformaciju odgovarajućih sektora i posledično za grčku ekonomiju u dugoročnom periodu.

Stoga je ključ za unapređenje veština polaznika i stvaranje dodate vrednosti za ekonomiju ležao u stvaranju kvalitetnog sadržaja za obuku. Nažalost, mnogi aspekti sadržaja nisu udovoljili standardima takvog programa. I, naravno, u potpunosti ne služi svrsi za koju ga je prvobitno izabrala Vlada.

Iz tog razloga, nakon što je odlukom premijera Kyriakosa Mitsotakisa provedeno odgovarajuće istraživanje, program učenja na daljinu za finansijsku podršku naučnika je otkazan. Međutim, naučnici uključeni u Program svakako će dobiti pomoć u iznosu od 600 evra za april bez dodatnih uslova.

Istovremeno, po nalogu premijera, evaluacija centara za stručno osposobljavanje počinje detaljnom procenom kvaliteta programa obuke i razvoja ljudskih resursa. To je, naravno, nešto što nije urađeno poslednjih godina.

Usred neviđene zdravstvene krize, Vlada nastavlja sa reformama. U roku od samo nekoliko dana ili nedelja događaju se stvari koje su godinama ostale nepromenjene. Mi zajedno gradimo efikasnu državu koja nadahnjuje poverenje. Svi kvarovi, kao što je bio slučaj sa drugim incidentima, identifikovani su i ispravljeni“, napominje Giannis Vroutsis.

Ranije u sredu SIRIZA je opisala razvoj događaja u vezi sa programima učenja na daljinu kao „skandal prvog stepena“, napominjući da je „Mr. Mitsotakis će se izviniti svojim prijateljima i partnerima za milionsku zabavu koju je njegova Vlada organizovala usred pandemije i ekonomske krize bez presedana“.

Alexis Tsipras se oglasio na Tviteru i napisao da „otkazivanje programa učenja na daljinu od strane Vlade koja vrišti i udara, usled rastućeg bijesa i reakcija, predstavlja priznanje neuspeha i krivice za Mitsotakisovu Vladu. Krivica za ogromni skandal u koji su upleteni konkretni poslovni interesi koji su, kako pokazuju nedavna otkrića, direktno povezani sa samom strankom Nova demokratija. Administracija Nove demokratije očigledno je pandemijsku krizu videla kao priliku da se uspostave šeme vredne milione. Povlačenjem nakon otkrivanja, međutim, ne može se izbeći skandal.

Oni ministri koji su danima i noćima paradirali kroz medije hvaleći program koji se pokazao kao fijasko i koji su prstom upirali u naučnike, trebalo bi se barem izviniti naučnoj zajednici.

Što se tiče gospodina Vroutsisa, iako je još uvek na svom položaju, daje nam do znanja da je sve ovo bilo postavljeno blagoslovima štabova iz palate Maximus.

Gospodin Mitsotakis se više ne može skrivati iza slatke priče u medijima i opraštanja. On mora doći u Parlament i izviniti se zbog velikog finansijskog skandala koji je pokušao da organizuje usred pandemije, podcenjujući inteligenciju naučne zajednice u zemlji“, zaključuje u svojoj objavi predsednik SIRIZE Alexis Tsipras.

U sličnom tonu, predsednica KINAL-a Fofi Gennimata napisala je da je „nakon razotkrivanja skandala gospodin Mitsotakis bio primoran da se brzo povuče. U osnovi je požurio da ponovo donese odluku. Osjćamo se pravedno jer smo ga od prvog trenutka demantovali. Što se tiče ministra rada, jedino što preostaje je da on podnese ostavku “./ ibna