Grčka: Promena retorike ili promena politike u grčko-turskim odnosima i IstMed između tri zajedničke izjave

Grčka: Promena retorike ili promena politike u grčko-turskim odnosima i IstMed između tri zajedničke izjave

Osim uklanjanja reči „istorijski“ iz današnje treće izjave o grčko-američkom strateškom dijalogu koja se koristila za karakterizaciju Prespanskog sporazuma u ​​originalnom tekstu podeljenom i postavljenom na zvaničnoj veb stranici grčkog Ministarstva spoljnih poslova, neki delovi tekst izgledaju slabije u poređenju sa drugom zajedničkom izjavom.

Na primer, u Zajedničkoj deklaraciji od 7. oktobra 2019. godine navodi se da su „Grčka i Sjedinjene Države, ističući potrebu da se poštuje teritorijalni integritet zemalja u regionu, sa zabrinutošću primetile ilegalne i provokativne akcije koje izazivaju tenzije i loš uticaj na region“.

„Sjedinjene Države i Grčka razmenile su mišljenja o Istočnom Mediteranu i potvrdile uverenje da se pitanja pomorskog razgraničenja moraju rešavati mirnim putem u skladu s međunarodnim pravom“, napominje se u današnjoj trećoj izjavi, pozivajući se na razvoj događaja u Istočnom Mediteranu.

Uprkos onome što se dogodilo u Istočnom Mediteranu nakon drugog sastanka u okviru grčko-američkog strateškog dijaloga, uključujući tursko-libijski pakt, objavljivanje koordinacija, istraživanje u Kastelorizu i dešavanja na Kipru, formulacija današnje izjave je očigledno oslabljena.

Dalje, u vezi sa IstMed-om, u prvoj zajedničkoj izjavi u decembru 2018. godine, u saopštenju se pominje da su SAD pohvalile napredak koji je Grčka postigla u oblasti energetskih projekata za proširenje regionalne interkonekcije, uključujući gasni terminal Revithousa, Transjadranski gasovod (TAP) i interkonektivni gasovod između Grčke i Bugarske (IGB), izražavajući podršku izgradnji dodatne infrastrukture za diverzifikaciju puteva prenosa i snabdevanja, kao što je predloženi terminal gasovoda IstMed u Aleksandropolisu, gde je to komercijalno moguće.

U drugoj zajedničkoj izjavi iz oktobra 2019. godine navodi se da su „vlade Grčke i Sjedinjenih Država prepoznale potencijal predloženog gasovoda IstMed u smislu njegovog doprinosa energetskoj bezbednosti i diverzifikaciji izvora energije i transportnih ruta u Istočnom Mediteranu“.

Konačno, u današnjoj zajedničkoj izjavi projekat IstMed je dalje degradiran, jer se pominje da su „SAD i Grčka pozdravile završetak grčke deonice Transjadranskog gasovoda (TAP) i raduju se raspravi o njihovoj međusobnoj podršci za predstojeći Strateški dijalog za interkonekciju Grčka-Bugarska, izgradnju plutajuće stanice za skladištenje i regasifikaciju LNG (FSRU) u Aleksandropolisu, privatizaciju podzemnih skladišta gasa u Kavali, interkonekciju Grčka-Severna Makedonija i druge komercijalne projekte, uključujući Gasovod IstMed.

Kao što se vidi iz poređenja tekstova, retorika i možda politika po pitanjima ključnim za spoljnu i energetsku politiku Grčke se menjaju. / ibna