Grčka: Prva džamija u Atini otvorila vrata nakon 14 godina izgradnje

Grčka: Prva džamija u Atini otvorila vrata nakon 14 godina izgradnje

Grčko Ministarstvo obrazovanja i verasaopštilo je da Atinska džamija deluje od juče „u skladu sa merama koje su na snazi za sve bogomolje”, kako je navedeno u Zajedničkoj ministarskoj odluci, te po „Pravilima za održavanje socijalnog distanciranja i drugim mere zaštite u celoj zemlji, kako bi se ograničilo širenje koronavirusa COVID-19”.

Napominje se da će se u džamiji obavljati pet namaza i da su završene sve radnje u vezi sa bezbednošću, čistoćom, zaštitom i drugim uslugama.

Svečano otvranje će se obaviti što je moguće ranije.

Svaka molitva će se obavljati u prisustvu devet ljudi, koliko može da bude u objektu u skladu sa pravilima protiv širenja pandemije.

Prvi imam džamije je 49-godišnji Marokanac Mohammed Zaki.

„Završen je dug i naporan put od 2006. godine, kada je usvojen Zakon 3512, do danas. Grčka šalje jasnu poruku unutar i izvan zemlje. To je poruka demokratije, verske slobode i poštovanja. Ali to je i poruka poštovanja zakona i poštovanja kulture našeg mesta“, rekao je za Kathimerini generalni sekretar grčke Vlade za religije Giorgos Kalantzis.

Nakon odluke parlamenta u avgustu 2016. godine, konzorcijum četiri grčke građevinske kompanije počeo je izgradnju džamije na lokaciji stare, napuštene baze mornarice u Votanikosu.

Džamija ima površinu od 850 kvadratnih metara, kapaciteta 350 ljudi, nema minaret. Prostor sadrži igralište i fontanu, dok je budžet projekta iznosio 887.000 evra. Administracija džamije biće predata „Upravnom odboru Islamske džamije u Atini“.

Upravni odbor čine predstavnik Ministarstva prosvete, predstavnik Ministarstva finansija, dva predstavnika opštine Atina, advokat Vrhovnog suda specijalizovan za javno pravo i dva predstavnika muslimana koji legalno žive u Atici. / ibna