Grčka: Put ka novom dvostranačju

Grčka: Put ka novom dvostranačju

Piše: Spiros Goutzanis

Sedam dana pre izbora u Grčkoj, horizont postaje jasan: Kyriacos Mitsotakis sa svojim načinom vođenja kampanje, izbegavajući izazove svog političkog protivnika, održava ili čak povećava razliku stečenu na evropskim izborima.

Preporuka parlamentarcima i poslanicima u parlamentu je jasna: izbegavati sve što može pogoršati situaciju, posebno aroganciju i revanšizam, te ne odgovarati na izazivanja.

Kyriacos Mitsotakis je čak odbio da učestvuje u debati između dva glavna politička protivnika, iako je odbijanje u svakom slučaju imalo svoju cenu, jer intenzivan sukob i polarizacija može samo da doprinese SIRIZA-inom okupljanju birača.

Sva objavljena ispitivanja javnog mnenja, čak i ona koja nisu javna, pokazuju da je ND na putu formiranja samostalne vlade, možda da dobije čak i do 40% glasova. To znači da će Kyriacos Mitsotakis imati udobnu parlamentarnu većinu i slobodne ruke da imenuje svoju vladu bez mnogo popusta na interese i da vodi svoj program na duži vremenski period. Poslednju izbornu sedmicu Kyriacosa Mitsotakisa obeležiće spuštanje tonova, ali će se fokusirati na severnu Grčku, s ciljem ograničavanja i čak ostavljanja Stranke grčkog rešenja, koju vodi Kyriacos Velopoulos, bez poslanika. S jedne strane, razlog je to što se Grčko rešenje oslanja na istu ciljnu grupu birača. S druge strane, ako Grčko rešenje ne dostigne prag od 3% da bi dobilo mjesta u parlamentu, čak i za 0,1%, to značajno smanjuje potrebnu stopu potrebnu Novoj demokratiji da formira samostalnu vladu.

Alexis Tsipras ima taktiku suprotnu onoj koju provodi Kyriacos Mitsotakis. U svakom javnom nastupu on ga lično izaziva i koristi oštre reči da napadne neoliberalni program svog političkog protivnika, koji ima nekoliko rupa. Ponekad preterano podigne tonove, kao što je bio slučaj u Drapetsoni, i podseća na Mitsotakisovu porodičnu tendenciju ka političkim mahinacijama i odnosu sa „šogorom“. Njegov cilj je da, naglašavajući opasnost koju Mitsotakis predstavlja, ubedi nezadovoljne levičarske glasače da izađu na glasanje sledeće nedelje.

Međutim, ni ankete javnog mnjenja ne izgledaju loše za SIRIZU, s obzirom na vladin rad i, pored toga, na udarac koji je primena memoranduma nanela njenom levičarskom karakteru. Iste mere, dakle, pokazuju da je, u svakom slučaju, izbjegnuta mogućnost daljnjeg smanjenja evropskih izbornih stopa koje bi imale efekat da rastope stranku.

Ankete pokazuju da se SIRIZA penje preko 25%, dok neke procene mogu dostići čak 28% -30%. Štaviše, cilj Alexisa Tsiprasa, osim onih koji iz očiglednih razloga proklamuje u svojim javnim pozicijama, jeste da spreči ND da formira samostalnu vladu.

Drugo, želi postići visoku stopu podrške birača koja će ga učiniti jakom opozicijom. U isto vreme, Alexis Tsipras će postati neosporan vođa levog centra. On će imati vremena da ponovo izgradi ili ponovo uspostavi svoju partiju, da dadne „meso i kosti“ Progresivnom savezu, i jednom za svagda očisti perspektive sa Pokretom za promene (KINAL). U svakom slučaju, Alexis Tsipras neće imati unutrašnji problem, kao što je njegov politički protivnik pogrešno predvideo. Skoro sam je izneo dvomesečnu izbornu bitku i zaslužan je za očuvanje izborne stope SIRIZE – kojoj su neki na početku izbornog perioda predviđali pad ispod 20%.

Konačno, sa dve partije koje dobijaju visoke izborne stope, a kada su stranke između ND-a i Sirize stisnute, sa Grčkim rešenjem i Danom 25 na rubu parlamentarnog opstanka, sve ukazuje na to da će rezultat izbora 7. jula biti novo dvostranačje ./ibna