Grčka: Recesija za period 2020-2021 veća od 6% – prihod od turizma se smanjuje za 50%

Grčka: Recesija za period 2020-2021 veća od 6% – prihod od turizma se smanjuje za 50%

Italijanska finansijska kompanija UniCredit predviđa pad grčkog BDP-a od 6,09% u dvogodišnjem periodu 2020-2021., Jer procenjuje da će oporavak 2021. godine biti manji od recesije 2020. godine, u kojoj se u drugom kvartal očekuje neviđen ekonomski pad. Pored toga, firma takođe ukazuje na veliki gubitak prihoda u turizmu ove godine, koji može početi od 50% pa na više.

Konkretno, UniCredit je revidirao svoje procene za recesiju u Grčkoj ove godine, ali održao je prognozu da će biti duboka, s tim da će oporavak koji će uslediti u 2021. biti slabiji nego što se prvobitno očekivalo. Tačnije, italijanska firma vidi da se grčki BDP ove godine kreće na 16% (prema svojim prethodnim predviđanjima od 18,6%) uglavnom zbog velikog pada prihoda od turizma, dok će „povratak“ naredne godine biti ograničen na 11,8% (od 15,5% ranije predviđeno).

Neuporedivo skupljanje

UniCredit napominje da se u prvom tromesečju BDP smanjio za manje od 2% na kvartalnoj osnovi (u poređenju sa 3,6% u evrozoni) zbog pozitivnih doprinosa javne potrošnje (koji su dodali 0,5% BDP-u) i zaliha (0,8%). Oni su delimično nadoknadili očekivani negativni uticaj na domaću potražnju i neto izvoz (koji su činili 1,2%, odnosno 1,3% BDP-a). Međutim, firma procenjuje da će grčka ekonomija verovatno doživeti neviđeni pad BDP-a u drugom kvartalu zbog ograničenja putovanja, koja su nametnuta na raznim nivoima širom sveta. Očekuje se da će zemlje koje predstavljaju glavno tržište Grčke biti među onima koje su najviše pogođene pandemijom, a očekuje se da će to dovesti do naglog pada potražnje za grčkim proizvodima i uslugama. Ovo smanjenje potražnje podstaknuće i važnost pomorstva i turizma u izvozu usluga. Prolećna turistička sezona, koja obično predstavlja 25% godišnjih turističkih prihoda Grčke (koja je u 2019. dostigla 10% BDP-a), izgubljena je, ističe UniCredit. / ibna