Grčka: Restriktivne mere produžene do 4. maja

Grčka: Restriktivne mere produžene do 4. maja

Tokom današnjeg brifinga sa političkim komentatorima, portparol grčke Vlade Stelios Petsas saopštio je da se restriktivne mere, koje su na snazi zbog suzbijanje širenja koronavirusa, produžavaju do 4. maja.

„Danas bih vas obavestio da će restriktivne mere koje treba da ostanu na snazi do 27. aprila biti produžene za jednu nedelju, do 4. maja. Početkom sledeće nedelje premijer Kyriakos Mitsotakis obratiće se grčkom narodu kako bi predstavio Vladin plan. To je okvir u kojem ćemo se kretati u bliskoj budućnosti. Kao što smo rekli, prelazak na “novo normalno” biće spor i kretat će se u uzastopnim fazama tokom maja i juna. U svakoj fazi će se procenjivati uticaj na zdravlje stanovništva i mi ćemo ići napred iz nedelje u nedelju,” istakao je Stelios Petsas.

Kada je reč o video-konferenciji lidera EU, kojoj će prisustvovati grčki premijer, portparol Vlade je izjavio da će Kyriakos Mitsotakis insistirati na dve glavne ose, a to su:

„Pre svega, u evropskoj ekonomiji sa visokim javnim i privatnim dugom, veoma smo svesni onoga što nam ne treba. Trebaju nam grantovi, ali ne i krediti.

Drugo, jedinstveno tržište je  decenijama zasnovano na četiri osnovne slobode: slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala. Pandemija koronavirusa privremeno je nametnula, u cilju zaštite javnog zdravlja, mere koje nas guraju van ovog konteksta. Povratak u normalu, međutim, zahteva pažljive korake koji podupiru sve ove četiri slobode neophodne za ponovno pokretanje ekonomije u svim državama članicama. Na primer, ne možemo samo prodavati računare, automobile ili odeću bez izbalansiranih mera za normalizaciju prevoza, što je preduslov za kretanje ljudi unutar jedinstvenog evropskog tržišta“.

Kako je objasnio portparol Vlade, kamen temeljac evropske strukture je princip da “zajednički problemi zahtevaju zajednička rešenja”, naglasivši da se očekuje da će skupu prisustvovati svi lideri EU. „Evropi su potrebne zajedničke politike i zajednički evropski alat“, rekao je Petsas. Cilj je uveriti tržišta i evropske građane da „Evropa može brzo da se izbori sa recesijom, može da zagreje razvojne motore i stvori nova radna mesta“, nastavio je Stelios Petsas.

Pored toga, vladin portparol je istakao da jegrčki premijer tokom pripreme video-konferencije  pre dva dana razgovarao sa Charlesom Michelom, i ponovio da je za rešavanje posledica pandemije „neophodno koristiti nove finansijske instrumente i razvijati se zajedničke intervencije, koje će zaštititi koheziju i solidarnost među državama članicama. Posebno je naglasio potrebu da se obnovi nesmetano odvijanje jedinstvenog tržišta i pozvao je evropske službe da naprave koherentan okvir za ponovno pokretanje saobraćajne i turističke industrije”. / ibna