Grčka: SAD su veoma zabrinute zbog turskih akcija

Grčka: SAD su veoma zabrinute zbog turskih akcija

„Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog najavljenih planova Turske da istražuju prirodne resurse u oblastima u kojima Grčka i Kipar traže nadležnost u istočnom Mediteranu. Zabrinuti smo zbog provokativnih akcija koje eskaliraju napetosti u regionu“, izjavio je na pitanje grčkog novinara Michalisa Ignatioua američki državni podsekretar Phillip Reeker.

„Ovo je složeno strateško područje, ponoviću poruku koju smo ranije preneli iz Washingtona, kao i iz drugih delova Evrope, u kojoj smo pozvali turske vlasti da ne sprovode operacije koje povećavaju tenzije. Nastavićemo da naglašavamo ovu poruku“, rekao je Reeker.

Sličnog mišljenja je i američki ambasador Geoffrei Piatt koji je u izjavi agenciji AMNA rekao da „želim da pojasnim da se termin „sporno“ odnosi samo na područja u kojima više od jedne zemlje ima pomorska potraživanja”.

Američki ambasador, koji je bio u luci Alekandroupolis na prijemu povodom promocije snaga 101. vazduhoplovne brigade SAD, u okviru NATO vežbe “Atlantic Resolve”, smeštene u Rumuniji, nastavio je rekavši da “SAD ne biraju strane kada je reč o sporovima oko pomorskih granica drugih država, ali kao pitanje dugoročne politike ohrabrujemo države da sporove rešavaju mirno i u skladu sa međunarodnim pravom. Takođe sam već više puta napomenuo i danas ću ponoviti da se SAD pridržavaju principa međunarodnog pomorskog prava, prema kojima ostrva, uključujući Kastelorizo, imaju potpuno isti kontinentalni pojas i prava na ekskluzivnu ekonomsku zonu kao i bilo koja regija na kopnu“.

Nekoliko dana ranije, Stejt department se još jednom oglasio u vezi sa „spornim vodama“, a pritom je pozvao Tursku da zaustavi sve planove operacija i izbegne mere koje povećavaju tenzije u regionu. / ibna