Grčka: Sastanak Mitsotakis – Janša

Grčka: Sastanak Mitsotakis – Janša

Grčka i Slovenija podržavaju odluku Evropske unije o zelenom pasošu za vakcinaciju, jer je to fleksibilna mera i primenljiva je u svim zemljama članicama, rekli su u ponedeljak u Atini premijeri dve zemlje Kyriakos Mitsotakis i Janez Janša.

U izjavama nakon sastanka, Mitsotakis je rekao da dve zemlje dele vrednosti u EU i NATO-u, kao članice ovih organizacija. Takođe je rekao da „naša bilateralna saradnja dinamično raste“ i da će rasti dalje širenjem EU na zapadni Balkan. Kada Slovenija preuzme rotirajuće mesto predsedavajućeg Saveta EU od Portugalije u julu, „pružiće ubrzanje ovom dinamičnom rastu“, rekao je grčki premijer.

Janša je izrazio zahvalnost što je boravio u Atini da bi prisustvovao ekonomskom forumu Delfi u Zappeion Hall-u i rekao da Grčka i Slovenija kroz prošlost imaju duboko ukorenjene veze. „Delimo zajedničke vrednosti“, rekao je i čestitao svom grčkom kolegi na uspešnom rešavanju pandemije koronavirusa.

Slovenački premijer je takođe zahvalio Grčkoj na podršci u kandidaturi Slovenije za članstvo u MED7 i podvukao da je, iako je obala njegove zemlje mala, njegova uloga velika. Janša je takođe otkrio da će se slovenačko predsedavanje fokusirati na proširenje Evropske unije, kako bi se „ispunila stara vizija o slobodnoj i mirnoj Evropi“. / Ibna

Izvor: AMNA