Grčka se priprema za postepeni povratak u normalne tokove u maju

Grčka se priprema za postepeni povratak u normalne tokove u maju

Grčka vlada unosi završne detalje u plan ublažavanja nekih ograničenja koja su uvedena kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa u zemlji. Očekuje se da će premijer Kyriakos Mitsotakis početkom sledeće nedelje saopštiti javnosti o čemu se radi.

Lokalni medijski izveštaji nagoveštavaju da će ukidanje mera zabrane rada početi 4. maja, dok drugi kažu da bi to moglo nastupiti od 10. maja.

Državni ministar Giorgos Gerapetritis potvrdio je u sredu da će brojnim prodavnicama biti dozvoljeno ponovno otvaranje 4. maja. On je otkrio da će se ukidanje zabrane kretanja odvijati tokom dva meseca, dok će turističkom sektoru biti omogućeno da se ponovo pokrene u junu.

Ministar je optimističan i smatra da turizam može biti pojačan činjenicom da je Grčka uspela da obuzda širenje koronavirusa, u poređenju sa zemljama poput Italije, Španije i Turske.

Povratak Grčke u normalnost biće postepen, dok će zaštita javnog zdravlja ostati glavni prioritet. Mere će ostati na snazi za širu javnost najmanje do 27. aprila.

Ranije ove nedelje objavljeno je da će matične kancelarije i sudovi biti prvi koji će se ponovo otvoriti, mada delimično. Ipak, ostaje nejasno šta će se desiti sa školama.

U sredu je Ministarstvo zdravlja objavilo sedam novo potvrđenih slučajeva koronavirusa, a ukupan broj osoba zaraženih virusom je 2408. Ukupan broj ljudi koji su preminuli ostao nepromenjen na 121.

Profesor Sotiris Tsiodras – koji predvodi ekspertsku komisiju Ministarstva zdravlja zaduženu za borbu protiv koronavirusa – rekao je da će postepeno ukidanje ograničenja početi pažljivo jer je brzina prenosa (Ro) u Grčkoj znatno ispod 1, dok mere predostrožnosti, poput upotrebe maski u zatvorenim javnim prostorima, ostaju na snazi.

Stručnjaci će svake nedelje pažljivo nadgledati uticaj svake ukinute restrikcije, kako bi se smanjilo širenje koronavirusa ali i da izloženost virusu bude postepena i dugotrajna.

Konačno, u narednih 48 sati stručnjaci Ministarstva zdravlja će se takođe izjasniti o mogućem ponovnom otvaranju škola, otkrio je profesor Tsiodras./ibna