Grčka se protiv kronavirusa bori jačanjem zdravstvanog sistema

Grčka se protiv kronavirusa bori jačanjem zdravstvanog sistema

Grčko ministarstvo zdravlja objavilo je u ponedeljak 71 novi potvrđeni slučaj koronavirusa (COVID-19) u Grčkoj, čime je ukupan broj zaraženih od virusa – 695.

Broj do sada preminulih u Grčkoj je 17, prosečna starost žrtava je 76 godina, a većina su muškarci. Velika većina imala je neki drugi zdravstveni problem kao osnovni, rekao je portparol ministarstva.

Ukupno 114 pacijenata trenutno je hospitalizovano sa COVID-19, a 35 ih je na intenzivnoj nezi. Do danas je iz bolnice otpušteno dvadeset devet pacijenata. Testiranje na COVID-19 još se provodi u Grčkoj, jer zemlja nastavlja da jača svoj nacionalni zdravstveni sistem i povećava broj urađenih testova.

Većina pacijenata sa COVID-19 smeštena je u Atini, međutim, u 28 regiona širom zemlje zabeležena je zaraza ovim virusom. Procenjuje se da je virusom zaraženo 8.000 do 10.000 ljudi.

Ministarstvo je dodalo da se, iako trenutno ima veoma malo dostupnih podataka o koronavirusu širom sveta, mere zabrane kretanja koje su na snagu stupile na snagu u ponedeljak širom Grčke smatraju apsolutno neophodnim, jer bi prema procenama bez njih preko 50% populacije bilo zaraženo.

Premijer Kyriacos Mitsotakis je na društvenim mrežama pozvao građane da ostanu kod kuće: „[…] Neka svaki dom postane tvrđava života i neka naša vrata budu zatvorena za koronavirus. Ostajemo zdravi, ostajemo sigurni, ostajemo kod kuće … “ Premijer će u utorak predsedavati video-sastankom kabineta.

Ministar zdravlja Vasilis Kikilias rekao je da je Vlada uspela da poveća broj odelenja intenzivne nege, koja su dostupna nacionalnom zdravstvenom sistemu, i preduzimaju se mere da se broj kreveta u narednim nedeljama dodatno poveća.

Čitave bolnice se reorganizuju kako bi povećale kapacitet za lečenje slučajeva koronavirusa, jer se očekuje da će se infekcija dodatno pojačati u narednim danima. Oko 5.000 medicinskih radnika dobrovoljno se javilo da se pridruži nacionalnom zdravstvenom sistemu kako bi se zemlja izborila sa krizom, dok će se privatne klinike takođe koristiti za prijem pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega. Ministarstvo je takođe angažovalo preko 2.100 lekara i medicinskih sestara za rešavanje vanredne zdravstvene krize.

Najzad, zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias zvanično je potvrdio zabranu letova ka Velikoj Britaniji i Turskoj. On je dodao da je prvi dan zatvaranja uglavnom bio uspešan i da vlasti rade na poboljšanju efikasnosti ove mere./ibna