Grčka se u subotu ponovo zatvara

Grčka se u subotu ponovo zatvara

Najnovije restriktivne mere koje je najavio grčki premijer Kiriakos Mitsotakis stupiće na snagu u subotu ujutro u 06:00 (po lokalnom vremenu) i ostaju do 30. novembra, što predstavlja još jedan pokuša da se suzbije širenje koronavirusa. Novi talas COVID-19 pogodio je ovu državu sa rekordnim brojem evidentiranih dnevno obolelih i smrtnih slučajeva.

Kako je najavio Kyriakos Mitsotakis, zemlja će ući u potpuno zaključavanje na tri nedelje, počevši od subote.

Razlika između novih restriktivnih mera i onih uvedenih na početku pandemije u proleće 2020. leži u javnom obrazovanju, jer će osnovno obrazovanje, osnovne škole, vrtići, jaslice, ali i svi nivoi specijalnog obrazovanja ostati otvoreni . Liceji i srednje škole širom zemlje će se zatvoriti i sve će se prebaciti na onlajn nastavu. Veleprodaja, industrija, hoteli, supermarketi i apoteke takođe će ostati otvoreni.

Što se tiče kretanja na otvorenom, ovo će biti dozvoljeno isključivo uz dozvolu koja se traži putem SMS-a, prema standardnoj proceduri uspostavljenoj u prolećnom karantinu.

Mitsotakis je rekao da vlada namerava da iskoristi gotovinu od 37 milijardi evra za podršku, kako je rekao, ranjivim društvenim grupama.

Nacionalna agencija za javno zdravstvo objavila je u četvrtak novi negativan prikaz slučajeva, jer je zabeleženo 2.917 novih slučajeva infekcije COVID-19 i 29 smrtnih slučajeva, što označava vrhunac dnevnih novih slučajeva i smrtnih slučajeva, dok je 187 pacijenata intubirano.

Ukupan broj slučajeva od izbijanja pandemije iznosi 49.807, dok su zabilježena ukupno 702 smrtna slučaja. / ibna