Grčka: SIRIZA i Vlada se sukobili oko EU ekonomskih procena za proleće

Grčka: SIRIZA i Vlada se sukobili oko EU ekonomskih procena za proleće

Predsednik SIRIZE Alexis Tsipras oštro je kritikovao Mitsotakisovu vladu, posle objavljivanja prolećnih prognoza Evropske komisije za ekonomije zemalja EU prema kojima se očekuje da će pandemija teško pogoditi Grčku.

Aleksis Cipras se pojavio na Fejsbuku i primetio:

„Danas je Komisija ponovo potvrdila ono na šta smo ukazivali od samog početka: da će Grčka, zbog izbora Mitsotakisove Vlade , biti, nažalost, okrunjena za evropskog prvaka u recesiji i otpuštanju.

Neodgovornost koju je pokazala Vlada, a koja čak nije u stanju da napravi ozbiljno predviđanje za ovogodišnju recesiju, postala je očigledna.

Još gore, strategija nedovoljne podrške zaposlenima i preduzećima ne leži u nesposobnosti ministara gospodina Mitsotakisa, već je rezultat njegovog ličnog izbora. Jer, iako zvuči cinično, zapravo je bio njegov svesni izbor da pandemiju tretira kao priliku za novi krug ekonomskog restrukturiranja.

Umesto da se tržište rada i plate podignu na noge, hiljade malih i srednjih preduzeća koje su samo do juče bila hvaljena a koje danas ministri opisuju kao “zombija”, biće prisiljena da se zatvore.

I na kraju, oni hoće da prežive samo najbolji, da se finansiraju i razvijaju samo oni jaki, da zauzmu prostor malih i srednjih koji će biti van tržišta, nudeći radnicima plaće za gladovanje.

Ovo je Mitsotakisov plan. Umesto da mirujemo, mi stojimo pored elite … ”

Petsas uzvraća udarac

Portparol Vlade Stelios Petsas odgovorio je lideru glavne opozicije saopštenjem.

„Prioritet Vlade je i uvek će biti zaštita javnog zdravlja i ljudskog života.

U današnjem postu g. Tsipras potvrđuje da ima i druge prioritete.

Čuti nekoga ko je zbog svoje neodgovorne politike koštao Grke više od 100 milijardi evra, da govore o „ozbiljnim predviđanjima“, iskreno zvuči kao šala.

Kao da to nije dovoljno, srećan je jer će se Grčka ove godine suočiti s recesijom, kao i cela Evropa. Recesija nastala nepredvidivim i neviđenim događajem: pandemijom koronavirusa.

Divisivan i populistički, g. Tsipras „ostaje isti“.

Što se tiče vladinog plana, to je jasno. Nemamo iluzija; govorimo istinu i ozbiljno napredujemo napred. Zdravstvenu krizu rešavamo pažljivim i postojanim koracima. Podržavamo radnike, preduzeća i domaćinstva koja su pogođena pandemijom. Jačamo socijalnu koheziju i dodajemo sve više goriva za ponovno pokretanje ekonomije“. / ibna