Grčka: SIRIZA oštro napala premijera

Grčka: SIRIZA oštro napala premijera

Najveća grčka opoziciona partija, SIRIZA, oštro je kritikovala govor grčkog premijera i najavu mape puta za ukidanje restriktivnih mera i ponovno pokretanje ekonomije.

„Mitsotakisu je trebalo 15-minutno lupetanje kako je Grčka dosad dobro postupila jer je on sam verovao građanima, ali kako se restriktivne mere postepeno ukidaju, odgovornost će se prebaciti na njih za sve što se nakon toga dogodi.

Jednostavno rečeno, on insistira na ignorisanju primarne odgovornosti države, pokazujući prstom na građane zbog njihove “individualne odgovornosti”, navodi se u saopštenju SIRIZA-e.

U nastavku, stranka je optužila premijera da nije rekao ništa konkretno u vezi s podrškom ekonomiji u vreme kada se recesija već pojavljuje.

„Osim što je apelovao na emocije prilikom obraćanja građanima, nije rekao ništa konkretno o podršci ekonomiji protiv nadolazeće recesije, o jačanju zapošljavanja, malih i srednjih preduzeća i samozaposlenih; nije rekao ništa o preduzećima i zaposlenima u glavnom sektoru turizma.

Građani ne žele znati samo kada će im biti dopušteno da napuste svoje domove; oni takođe žele da znaju kako će uspeti da sa dostojanstvom nastave da rade u budućnosti “.

Pored toga, SIRIZA u saopštenju pita Vladu „zašto će se srednje škole, koje su do juče bile okarakterisane od strane Vlade i naučnog odbora kao„ zdravstvena bomba za širenje koronavirusa “, odjednom ponovo otvoriti za samo dvadeset dana, otvarajući put osnovnim  školama i vrtićima da urade isto?

Nadajmo se da odluka neće biti kobna za moguću erupciju zaraze i da rezultati napora tokom poslednja dva meseca neće biti izgubljeni.

Građani su, uz osećaj društvene solidarnosti i odgovornosti, tokom dana u karantinu preduzeli potrebne mere“.

„Međutim, odgovornost Vlade je bila da ovo vreme iskoristi za jačanje Nacionalne zdravstvene službe ljudskim resursima, potrebnom medicinskom opremom, da poveća broj jedinica za intenzivnu negu, kako bi se osiguralo da, kako se budemo vraćali u normalnost, bude obavljen veliki broj testova građana.

Nažalost, ništa od toga se nije dogodilo “, nastavlja SIRIZA.

U izjavi se podvlači da “ukidanje mera, dakle, uz apsolutnu odgovornost Mitsotakisa, a ne stručnjaka, opterećuje građane sa mnogo više zabrinutosti i straha od samog karantina”, zaključujući uz napomenu “nadamo se da preterujemo”. / ibna