Grčka: SIRIZA pojačava kritikovanje Mitsotakisove administracije

Grčka: SIRIZA pojačava kritikovanje Mitsotakisove administracije

Najveća grčka opoziciona stranka SIRIZA pojačava kritike prema administraciji premijera Kyriakosa Mitsotakisa, nakon što je država počela postepeno ukidati mere zaštite i ograničenja kretanja usmerenog na borbu protiv koronavirusa.

Analitičari ističu da je poslednjih nedelja stranka levice promenila svoju strategiju. Čini se da su odobravanje i tolerancija vladinog odgovora na pandemiju koronavirusa gotovi, jer epidemiološki podaci konstantno dokazuju da je broj obolelih u opadanju.

Nedavno je SIRIZA fokusirala kritike na pitanja koja se tiču transparentnosti, postupanja sa zdravstvenom krizom, funkcionisanjem parlamenta, kao i vladinom ekonomskom politikom.

Takođe je postavila pitanja o školama koje se ponovo otvaraju – što SIRIZA smatra nepotrebnim rizikom – i odluci da upotreba maski bude obavezna u mnogim slučajevima, uprkos tome što je Ministarstvo zdravlja ranije reklo da potencijalno može predstavljati rizik.

Napad glavne opozicione stranke na Kyriacosa Mitsotakisa i njegovu administraciju je, prema analitičarima, „bezbednosna politika“ uoči mogućih, ali i neočekivanih, opštih izbora.

Lider stranke SIRIZA Alexis Tsipras veruje da će vladina ekonomska politika rezultirati dubokom recesijom, povećanom nezaposlenošću, zatvaranjem preduzeća i na kraju izborima pod jednostavnim proporcionalnim izbornim sistemom. “Takvi izbori trebali bi biti „prilika za drugačiju, progresivnu vladu“, rekao je Tsipras.

Bivši premijer je takođe izneo predloge nove, progresivne ekonomske politike koja reaguje na koronavirusnu zdravstvenu krizu i koja ima za cilj da se izbori sa dubokom ekonomskom krizom sa kojom će se zemlja suočiti nakon slabljenja koronavirusa.

Prošle nedelje je političko veće SIRIZA donelo plan za socijalni i ekonomski preporod koji će činiti osnovu buduće napredne vlade. Ovo će uključivati ciljane intervencije za zaštitu radnih mesta, plata, domaćinstava i realne ekonomije./ibna